Vár és Szépasszony-völgy

2017.10.13. 10:00

Egerben járva vétek kihagyni a kötelező látnivalókat és élményeket

Észak-Magyarország második legnépesebb városát meg se próbáljuk egy nap alatt felfedezni, a kötelező látnivalók megismerésére is legalább két nap, de inkább három kell

Tóth B. Zsuzsa

Ha Egerben járunk, tapasztalhatjuk, hogy minden út a városközpontba, a Dobó térre vezet, ahol pihenhetünk, kávézhatunk, ámulhatunk a múlt méltón karban tartott emlékein

A történelmi emlékekben gazdag várossal való ismerkedést kezdhetjük a Dobó téren. Itt találjuk Stróbl Alajos Dobó István szobrát, a Végvári harcosok szobrot Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotta.

Utóbbinak a vár és néhány szép, felújított középkori épület ad méltó hátteret. A főtér rendezvény- és közösségi térként is funkcionál, nagyrészt éttermek, fagylaltozók, üzletek keretezik, de tavasztól őszig a gyerekek kedvence is az intelligens szökőkútnak köszönhetően. Érdemes itt leülni egy kicsit, a meg-újult minorita templommal szemben.

Ha Egerben járunk, tapasztalhatjuk, hogy minden út a városközpontba, a Dobó térre vezet, ahol pihenhetünk, kávézhatunk, ámulhatunk a múlt méltón karban tartott emlékein

Eger legszebb barokk templomát 1771-ben Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel. Különlegessége a hazai barokk templomok között, hogy homlokzata a két torony között nem egyenes, hanem enyhén ívelt. A főoltár nagyméretű oltárképe Szent Antal látomását ábrázolja, Szűz Máriát a felhőkön lebegve, karján a kis Jézussal. A mennyezeti freskók Szent Antal életének egyes jeleneteit ábrázolják, a pozsonyi Reindl Márton munkái 1769-ből. A templom nyugati oldalán az ízlésesen felújított városháza áll. A korábbi városháza 1712-ből szintén ezen a helyen állt, az épület homlokzatán a Szent Korona és a város címere látható. Nem véletlen, hogy a felüdülésre vágyó egriek és a turisták kedvenc helye a tér.

Persze, merre is vihetne innen tovább az utunk, ha nem a vár felé. A városra szép panorámát is nyújtó vár egyik legújabb attrakciója az izgalmas, föld alatti panoptikum. A várban, ha éppen nincs program, akkor is eltölthetünk egy fél napot, mire megismerjük annak történetét, föld alatti erődrendszerét. Ízelítőt kapunk a középkori büntetési módokból, eszközökből, a kőtárban az egykor volt csodálatos katedrálisok maradványait láthatjuk. Az Egri Képtár hazánk jelentős képzőművészeti gyűjteménye, de a magyar alkotók mellett itáliai, németalföldi és osztrák festők képeit ugyancsak bemutatja.

A vár legújabb attrakcióinak egyike az izgalmas, föld alatti panoptikum Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A történelmi sétát folytathatjuk a közelben álló minaretnél, amely hazánk legmagasabbja. Naponta ötször hívja imára a hívőket. A 91 éves török megszállás egyik em- léke homokkő kváderekből épült, nagy műgonddal faragták ki. A torony tizennégy szögletű. Miután Egert 1687-ben visszafoglalták a szövetséges császári erők, a minaret tornyát 400 ökörrel próbálták ledönteni, de elég stabilnak bizonyult. Ugyancsak nincs messze Gárdonyi Géza szülőháza, amely ma múzeum, de a marcipánmúzeum csodáiért sem kell autóba ülnünk. Sétáljunk tovább a város másik fő nevezetességéhez, a bazilikához, amely alatt a Város a város alatt múzeumban kilométereket gyalogolhatunk az egykori érseki pincerendszerben. Az Egri Főegyházmegye katedrálisa hazánk egyik legnagyobb temploma.

Hild József tervei alapján épült 1831 és 1836 között, klasszicista stílusban. Szemben a líceum épülete a Főegyházmegyei Könyvtárt rejti és a Spekula csillagvizsgálót. Ne legyünk restek felkapaszkodni a lépcsőkön a camera obscurához, hogy a tükör és lencse segítségével a kis besötétített szobában egy fehér asztalon csodálhassuk kivetítve a város látképét. A szemfényvesztés-kiállításon megtudhatjuk, milyen a vakok világa. Két éve nyitotta meg kapuit Egerben a Beatles-múzeum, amely Kelet-Közép-Európa egyetlen állandó Beatles- gyűjteménye. A Kossuth utca 9. szám alatt, a megyeháza épületénél találjuk a csodaszép Fazola-kaput, a német származású vasműves, Fazola Henrik egyedülálló kovácsoltvas remekét. A Szépasszony-völgyben ma már több mint kétszáz pincészet borai közül válogathatunk, kellemes környezetben tölthetünk el pár órát. De a városközpontban is borozhatunk, a Dobó téren és mellette, a Kis-Dobó téren kiülős borozók csábítanak kóstolgatásra. Amint a Széchenyi utcán, itt is több helyen élő zene szól, kellemes eltölteni egy nyári vagy őszi estét a kivilágított vár alatt, fogadkozva, hogy ide eljövünk még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!