A főteret barokk házak szegélyezik

2019.09.15. 07:00

Vác: kisváros a Dunakanyarban

A Duna keleti oldalán található, gyönyörű fekvésű honfoglalás kori település Vác, amely ma Pest megye ötödik legnagyobb városa és az egyik legizgalmasabb turisztikai úti célja.

Osváth Sarolta

Hangulatos sétát tehetünk a Duna partján

Fotó: Osváth Sarolta

Évezredes történelme, püspöki székhelyhez méltó gazdag egyházi műemlékei, gyönyörű barokk épületekkel körbevett főtere, pezsgő kulturális élete, különleges múzeumai garantáltan kivételes élményekkel ajándékozzák meg a látogatókat. Nincs még egy város az országban, ahol klasszikus diadalív fogadja az érkezőket. Igaz, Mária Terézia, akinek a tiszteletére 1764-ben Migazzi Kristóf püspök a váciak által Kőkapuként emlegetett építményt emeltette, elsőre nem mert áthajtani alatta.

A váci városnézést kezdjük a váci Nagyboldogasszony székesegyház megtekintésével, amely 1761 és 1777 között épült fel. A váci dómként is emlegetett épület az ország egyik legnagyobb katedrálisa, a váci egyházmegye székhelye. A templomot elhagyva a főtér közepén érdemes a lábunk alá is nézni, ugyanis egy nagy üvegtetővel lezárt részen a XIV. században épített gótikus Szent Mihály-templom maradványain lépdelünk. A bazilika felépítéséig ez a templom szolgált székesegyházként. Alapfalait, altemplomát a főtér felújításakor tárták fel, az ásatások során nemcsak az évszázadok alatt sokszor átépített templom romjai kerültek elő, hanem más leletek, egyebek közt faragott sírkövek is.

Kötelező látnivaló a Fehérek temploma is, amely egykor a domonkos rendi barátok jellegzetes fehér kámzsájáról kapta nevét. Az 1669–1755 között épült, lenyűgöző szépségű, letisztult barokk templom szintén a térre néz. Az egyik mellékoltárban itt is felfedezhetünk egy szépséges Maulbertsch-freskót. A Fehérek temploma 1994-ben világraszóló szenzáció helyszíne lett: az épület felújítása során felbecsülhetetlen értékű leletek kerültek elő véletlenül a templomtorony alatt lévő kriptából.

A több mint 150 éve hermetikusan lezárt temetkezési helyen 262 koporsót, s bennük szinte hihetetlen módon, konzerválás nélkül épségben maradt mumifikálódott holttesteket fedeztek fel. A templomból a Közép-Európában egyedülálló, értékes múmialeletek átkerültek a szintén ezen a téren található múzeum és kiállítóhely épületének alagsorába, ahol a Memento Mori című kiállításon, egy nagyon különleges tárlat keretében tekinthetők meg. Ugyanitt a város történetét bemutató, állandó régészeti kiállítást is láthatunk.

Sokakat vonz a Memento Mori című kiállítás, amelynek részei az értékes múmialeletek
Fotó: Osváth Sarolta

A váci főteret – ha valamelyik kellemes kávézójának teraszáról körbenézünk – gyönyörű egyemeletes barokk házak szegélyezik, köztük a városháza és a volt Kúria szép épülete, amelyben különleges Bormúzeumot találunk. Nem szabad kihagyni: egy magángyűjtő sajátos kollekciója 2500 eredeti palackozású bor által mutatja be a magyar borkultúra változásait. A múzeum egészen egyedülálló része a 900 darabból álló tokaji aszú gyűjtemény 1880-tól napjainkig. Kristálykanálból kóstolgatva megismerhetjük a tokaji aszúk és eszenciák ízvilágát is.

Mindezek után megpihenni sétáljunk le a hangulatos Duna-partra, ami egy nagyszerű dunai halászlé elfogyasztása céljából is jó választás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!