Nógrád természeti csodái

2018.01.12. 11:00

Vadregényes, hófödte táj és őslényparki bemutató 4D-s mozival

A világhálón azt lehet olvasni, hogy a Budapesttől mindössze 110 kilométerre lévő nógrádi megyeszékhely Szekszárd után a második legkisebb megyei jogú város.

Sági Ági

Somoskő vára Fotó: Őrsi Ágnes

Salgótarján hegyvidéki elhelyezkedésű „patchwork” település a Karancs, a Medves és a Cserhát hegység találkozásánál. Több faluból „varrták össze” az idők folyamán, a Tarján- és a Salgó-patak partján, a Zagyva vízgyűjtő területének két szűk völgyében. Bár mérsékelten vonzó látvány a klasszikus szocialista iparváros jegyeit hordozó lakóhely, mégis növekvő érdeklődésre számíthat, hiszen barátságosan vendégfogadó, és szűkebb környezetében is olyan látnivalók sorát lehet elérni, amelyekért szívesen állna sorba Európa megannyi, sokkal jobban eleresztett városa. Tehát túrára fel télen is!

Somoskő vára Fotó: Őrsi Ágnes

A megyeszékhely kapcsolt része Somoskőújfalu is, ahol a település felett magasodó, 526 méteres hegyen áll Somoskő vára. Azt lehet tudni róla, hogy a 13. században épült, ám amikor a trianoni határokat meghúzták, a vár és környéke Szlovákiához került. Ez sem állítható pontosan, mert csupán a vár képezett idegen területet, a környék magyar tulajdon volt. Hála az Európai Uniónak, bár még látszanak a hajdani drótkerítést tartó oszlopok, meg a felségjel, a szlovák címer is egy erős tartórúdon, ma, aki fel akar menni a somoskői várba, nyugodtan teheti. Óvatosságot az időjárás igényel a látogatóktól, hiszen nehéz úgy hegyet mászni, hogy a hótól még a lépcsőfokok sem látszanak. A somoskői vár a négymillió évvel ezelőtt ki-alakult vulkáni kúp tetejére épült. A kitörő láva kihűlése során a megszilárduló anyag hat- és nyolcszögtetű oszlopokra hasadozott. Az ívesen hajló oszlopok együttese úgy néz ki, mintha egy bazaltzuhatag merevedett volna meg.

Világhírű természetvédelmi terület lehet a következő célpont, Ipolytarnóc. Az Európa-diplomás látogatóközpont legfőbb látványosságai a harmadkori Pinuxylon családba tartozó megkövesedett fatörzs és a régmúlt emlékeit őrző, a vulkánkitörés során betemetett miocén kori növények és állatok nyomai. Nemrégiben ide került a bükkáb-rányi lignitbányában feltárt, majd gondosan konzervált három, jókora méretű elszenesedett ciprusfa törzse.

Érdemes a fedett bemutatóhelyeknél megállni, hiszen a hóval borított park legfeljebb a hajdan itt élt állatok szobrait láttatja, és a feliratokból értesülünk arról, hogy az utókor milyen rokon növényekkel tud adózni az itt élt ősök emlékének. Hála korunk technikai leleményességének, ennél sokkal többről is lehet szó. Az őslényparki bemutató 4D-s mozival búcsúzik. Nem- csak a látvány térhatású, de mi magunk is résztvevői vagyunk az eseményeknek, hiszen a repülőülésekbe szíjazva, rémülten, kevergő gyomorral jutunk át időkapun, a Földön kívüli energiatér megannyi folyosóján, hogy szembe kerüljünk ama ősidők növényeivel, állataival, harcaival, végül pedig a vulkánkitöréssel, ami véget vetett a harmadidőszaki Ipolytarnóc virágzásának. Télen is rabul ejt bennünket a nógrádi „Palóc Grand Canyon”, amely valójában a Páris-patak szurdokvölgye. Az az ember érzése, hogy itt minden pillanat egyedi, hiszen a félelmetes szakadék mindkét oldala üledékes kőzet, az egy-egy nagyobb eső nyomán távozó sárlavina új meg új díszlettel lepi meg az itt ragadt vándort, aki azért tisztában van azzal, hogy most kell a képet rögzítenie. Ha jön a tavasz, a rügyfakadás és a friss zöld levelek, mennyivel kevesebbet láthat majd, mint most, a kopár zimankóban.

Éveken át volt a Palóc fesztivál színhelye a közeli Kazár, ahol szintén a múlt remekeivel találkozik a látogató; a település nyugdíjasklubjáé az érdem, hogy pályázaton nyolc kiállítóház felállításának költségét nyerték el. A csipkéken, a vasalókon át a palóc tájházig számtalan tárlóban, képeken, kiállított maketteken érhető tetten a szemnek is csodaszép, népviseletben előadott múlt.

Miután sikerül leérni, irány Szirák, a gondosan restau- rált Teleki–Degenfeld-kastély, ami nemcsak minőségi szálloda, de az épület egy része és parkja is látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!