Szebb napok következnek

2018.05.02. 07:00

Végre sor kerül a neoreneszánsz Wenckheim-kastély felújítására

A közeljövőben megújul a Wenckheim-kastély, amely sok más mellett arról is nevezetes, hogy négy bejárata, 52 szobája és 365 ablaka van.

Tóth B. Zsuzsa

Az alföldi, szabadkígyósi eklektikus, neoreneszánsz stílusú Wenckheim-kastély folyamatosan felújítás alatt van, de a küszöbön álló, jelentős rekonstrukció előtt is megkapó látványt nyújt a park felől Fotó: Tóth B Zsuzsa/napló

A Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő Szabadkígyóson álló neoreneszánsz–eklektikus stílusú kastély felújítására a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 1,5 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre, amelyet a kormány 571,5 millió forint hazai forrással egészít ki. Az átadást 2020-ra tervezik. Addigra berendeznek a kastélyban egy technikatörténeti kiállítást, ahol például az egykori saját gázfejlesztő és a vízrendszer működését mutatják majd be.

A tervek között szerepel, hogy akár magántőke bevonásával szállodát alakítanak ki az emeleten. A kertben tematikus, 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat hoznak létre, illetve fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutakat. Különleges élményt nyújt majd, hogy különböző korabeli háttérrel, jelmezekben lehet majd fényképezkedni, és VR-szemüveget is ki lehet próbálni a megújult kastélyban. Egy másik támogatásból kialakítanak egy nagyjából 20 kilométeres kerékpárutat, amellyel a négy Wenckheim-kastélyt, a gyulait, a gerlait, a szabadkígyósit és a póstelekit kötik össze.

Az alföldi, szabadkígyósi eklektikus, neoreneszánsz stílusú Wenckheim-kastély folyamatosan felújítás alatt van, de a küszöbön álló, jelentős rekonstrukció előtt is megkapó látványt nyújt a park felől Fotó: Tóth B Zsuzsa/napló

A kastély 1875–79 között épült Ybl Miklós tervei alapján. A hatalmas Harruckern-birtokot 1798-ban osztották fel és a kígyósi gróf, Wenckheim József (1733–1803) birtokába jutott. Idősebbik fia, gróf Wenckheim József Antal (1780–1852) – akiről Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének főhősét mintázta – Ókígyóson, a mai Szabadkígyóson nagy majorságot létesített.. A grófnak csak a harmadik házasságából született gyermeke, gróf Wenckheim Krisztina (1849– 1924), aki a gróf 1852-ben bekövetkezett halála után vagyonát örökölte. Wenckheim Krisztina azt kérte a kastély tervezőjétől, hogy a harmonikus épületen semmi se legyen egyforma, valamint, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. A rezidencia reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont, nappali dolgozószobát és alkóvos, ágyfülkés hálószobát rejt. A kastély korának legfényűzőbb és technikailag legkorszerűbb palotája volt Magyarországon. A világítást gázlámpák biztosították, amihez az erdőben lévő „biogázüzem” szolgáltatta a gázt mezőgazdasági hulladékból. A fűtést pedig légbefúvással oldották meg, a pincében található fatüzelésű kazán és a falban futó porceláncsövek segítségével. Krisztinának hét gyermeke született, és főként a nyári időszakban tartózkodtak Szabadkígyóson, a telet a nem kevésbé patinás fővárosi palotájukban töltötték, amely ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak ad otthont. A Wenckheim család leszármazottjai 1944-ig éltek a kastélyban, a II. világháború után külföldre menekültek. A főúri lak egy része jelenleg is látogatható. A kastély előtt található a formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert szökőkutas medencével, és a körülötte elterülő vadregényes angolkert mesterséges tóval és hidakkal sétára csábítja a vendégeket a 25 hektáros területen. A kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület, és a Körös–Maros Nemzeti Park részét képezi. A 160 lépcsőből álló, közel 40 méter magas kastélytoronyba is érdemes felkapaszkodni a szűk csigalépcsőn.

Fotó: Tóth B Zsuzsa/napló

A torony kiáltóteraszáról szép panoráma tárul elénk, beláthatjuk a parkot és a melléképületeket. Elsétálva Szabadkígyós főutcáján a Szent Anna-kápolnához, azt egy mesterséges dombon találjuk, az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kripta szomszédságában. A kis római katolikus templomot Wenckheim József Antal építtette 1844-ben Czigler Antal tervei szerint, késő klasszicista stílusban. Az épület viszonylagos jó állapotát többek között annak köszönheti, hogy a háború után hamarosan, már 1945-ben egy mezőgazdasági középiskola költözött a falai közé, amely egészen 2011-ig működött. Egy része ma sem látogatható, magánkézben van, a Wenckheim család tagjainak tartják fenn. Belül csak néhány terem van felújítva, a kastély többi részére valóban nagyon ráfér már a jelentős rekonstrukció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!