Peru

2018.07.20. 07:00

Veszélyes, mégis csodálatos Lima

Peru nagyszerű ország, amely tele van lélekkel, gondolatban bármikor újraélhető emlékekkel, meglepetésekkel és kihagyhatatlan látványosságokkal.

Tihanyi Tamás

Egy inkaerőd kapujának maradványa. Az inkák egy történelmi fejlődés utolsó szakaszának voltak főszereplői. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak a 13–16. század között

Nemcsak Dél-Amerika, hanem a világ egyik (benne van a hétben) legnagyszerűbb csodája az ősi inka város, Machu Picchu, amely a kutatók szerint nem is annyira település, inkább vallási központ volt valamikor. De csak egyike a számos inka romterületnek, amelyek úgy sorakoznak a tájban, mint az egykori inka hercegnők nyakában a lánc arany díszei.

Egy inkaerőd kapujának maradványa. Az inkák egy történelmi fejlődés utolsó szakaszának voltak főszereplői. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak a 13–16. század között

Kairó után Lima a világ második legnagyobb olyan városa, amely sivatagra épült: érzem is ezt jócskán, mert a levegő fülledt és poros, néha úgy érzem magam, mintha sárga ködben járnék. A helyzetet csak néha javítja a tenger felől fújó szél. Ennek ellenére a belváros vonzó, elsősorban a spanyol hódítás korának udvarházai, palotái, templomjai miatt. A legtöbb turista Miraflorest, Lima tengerparti üdülőhelyét és szórakoztató-központját keresi fel.

Az utazással azonban vigyázni kell. A taxióra ritka, szinte minden esetben meg kell alkudni az árért. Autót jobb, ha szállodában kérünk, mert a perui taxisok jó részének nincs semmiféle engedélye, s ha elfogy a szerencsénk, még ki is rabolhat. Nem sokkal jobbak a kisbuszok sem, amelyekről csak úgy lógnak az utasok, az útirányt spanyolul kiabálja egy ember, és aki nem odavalósi, annak esélye sincs rájönni, hogy a jármű merre tart. Ezeket, és a nagyobb buszokat is kirabolják néha. A bevett módszer szerint az egyik fegyveres a sofőrt tartja sakkban, míg a másik végigmegy a sorok között és begyűjti, amit lehet. Ezért aztán ékszert, drága órát ne viseljünk, legyen némi sol a zsebünkben, amit odaadhatunk ilyenkor, de a többit nagyon dugjuk el a ruhánkban, ha már nem tudtuk a szálloda széfjében hagyni.

Érdemes meglátogatni a legendás Nazca-vonalakat is, amelyek rejtélye izgalomba ejti a tudományos fantasztikum rajongóit: ott érdemes kisrepülőre szállni. A rajzok jóval az inkák előtt keletkeztek. A norte chico civilizáció már i. e. 3000-ben jelen volt a Csendes-óceán partjainál, aztán több más nép követte őket: a mochék, a chavinok, a chimek és a nazcák.

A Titicaca-tó külön gyöngyszem, az Amazonas vidékén pedig még ma is együtt lehetünk az ősi életmódot folytató indiánokkal. A hatalmas folyam medencéjében lévő Manu Nemzeti Park Dél-Amerika egyik legnagyszerűbb helye, megcsodálhatjuk a trópusi vadvilág változatosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!