Utazó

2012.03.01. 13:07

Zenés andalgás Mozarttal

Salzburg azok közé az osztrák városok közé tartozik, amelyeket nem elég egyszer megnézni. A vár, a dóm, az óváros gyönyörű épületei ugyan nem sokat változnak az évek során, a város mégis képes fokozni vonzerejét.

Horváth A. Attila

Teszi ezt  azáltal, hogy a kivételes adottságait különleges programokkal, nagyszerű eseményekkel és új látnivalókkal gazdagítja.

Az pedig, aki először látogat az Alpok északi részén elterülő, Bajorországgal határos, 150 ezer lakosú városba, igazi felfedezést tesz.

Salzburgot Mozart és a zene városának szokták emlegetni, hiszen a zeneszerző géniusz e városban látta meg a napvilágot 1756. január 27-én. A Hagenauer-ház ma Mozart-múzeum, pontosabban valódi kulturális emlékhely, amely évente több ezer látogatót, zenerajongót vonz a világ minden részéből. Nem véletlenül, hiszen az egykori harmadik emeleti  lakás helyiségeit eredeti állapotukban őrizték meg. S ha már Mozartra emlékezünk, érdemes felkeresni Mozart - eredeti tervek alapján újjáépített, egykor "táncmesterház"-nak hívott  lakóházát is, ahol 1773 és 1780 között élt.  Mozartnak természetesen több szobra is van Salzburgban, a leghíresebb közülük a Mozartplatzon áll, Ludwig von Schwanthaler alkotása.

Nehéz választani a rengeteg látnivaló közül, kezdjük az óvárosban, ahol egykor alighanem Ausztria legrégebbi települése fekhetett. Az óváros egyébként régóta a Világörökség része.

Az egykori uralkodói rezidencia - Residenz - középkori püspöki székhely volt. A korai barokk stílusú pompás épületegyüttes a XVI. század végén kapta máig megőrzött formáját, tizenegy díszterme meg is tekinthető, igazán nagy élmény a salzburgi hercegérsekek egykori reprezentációs és lakóhelyiségeiben sétálni.

A salzburgi Dóm - amelyet két oldalról a jellegzetes íves átjárón át lehet megközelíteni  - a város legjelentősebb szakrális építménye és egyben egyházi életének központja.

Salzburg a zenerajongók számára a legendás nyári Ünnepi Játékok miatt izgalmas, amely minden évben különleges zenei csemegéket vonultat fel. Kevesen tudják, hogy ezenkívül is vannak zenei fesztiválok a híres városban: Herbert von Karajan karmester kezdeményezte például a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok megrendezését, júniusban pedig a pünkösdi ünnepi játékokra kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!