Gyerekek járják a házakat

2017.12.27. 20:27

Christkindl: a felelevenített hagyomány

A Christkindl volt a témája a városlődi német nemzetiségi nyelvoktató általános iskola – amely az idei tanévtől a Pedagógiai Oktatási Központ bázisintézménye – által december 22-én tartott továbbképzésnek.

Tisler Anna

A városlődi szereplők: Staub Zsanett, Kovári Enikő, Felber Luca, Weisz Ádám Fotó: Tisler Anna

Pfeiferné Takács Hajnalkától, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a képzésre a megye minden német nemzetiségi iskoláját meghívták, és 45 pedagógus jelezte az érkezését. A művelődési házban tartott képzésen részt vettek többek között a kislődi és az ajkarendeki intézmény munkatársai is.


A városlődi szereplők: Staub Zsanett, Kovári Enikő, Felber Luca, Weisz Ádám Fotó: Tisler Anna

Városlődön a Christkindl hagyományát 1950-ig ápolták, majd 1989-ben elevenítették fel. A programban a hetedik és nyolcadikos diákok vesznek részt, akik december 24-én járják a házakat, majd a templomban az éjféli misén is előadják a darabot. A lakók örömmel fogadják a gyerekeket.

Előadásában Oszvald József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy a városlődi múzeumot 1987-ben rendezték be, amikor szóba került, hogy egy Christkindl-ruhát is állítsanak ki. Egy helybeli asszony fel-ajánlotta, hogy megvarrja azt. Ekkor merült fel az igény arra, hogy a hagyományt is felelevenítsék. Városlőd lakossága az 1950-es évek óta sokat változott, de a jelenlegiek is örömmel fogadták azt. Akkora az igény, hogy két csoport járja a házakat.

Kislőd és a szomszédos Városlőd hagyományai között megfigyelhetők eltérések. Városlődön 3-4 lány és egy fiú szerepelt, mindenki csak egy évben vehetett benne részt, a szegény sorsú fiatal előnyt élvezett, Kislődön öt lány adta elő, akár több éven át is, a vagyoni helyzet nem számított. A szereplők kiválasztásánál fontos volt a jó énekhang és a katolikus vallás. A szereplők betanítása november elején kezdődött, a ruha alapja a fehér lenvászon színes szalagokkal, a családtagok készítették, mindenkinek saját volt, nem adták tovább. Az előadás menete a bebocsátás kérése a házhoz, a kellékek elhelyezése, a köszöntés, az ajándékozás, az áldásadás.

A városlődi és a kislődi diákok bemutatták a Christkindl darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!