Városlőd

2016.12.26. 22:14

Még él a hagyomány

Városlőd – A településen újra él a Christkindli hagyománya, a német nemzetiségűek karácsony köszöntése, amely a Christkind, azaz Jézus, Jézuska szóból ered.

Piltman-Horváth Barbara

A betlehemezéshez hasonló Christkindli-járás hagyományát 1989-ben elevenítették fel a településen, azóta is minden évben megtartják. Betanítójuk kezdetben Tepper Hugóné Freund Teréz volt. Halála után Staub Jánosné Kersner Mária vette át ezt a feladatot, és a mai napig ő tanítja be az énekeket helyi német nyelvjárásban.

Fotó: Pesthy Márton

Három-négy gyermek alkot egy csoportot, így járják a falut. A hagyomány szerint minden háznál megállnak, pénzért vagy ételért cserébe adják elő Jézus születésének történe-tét. A jutalom miatt inkább a szegényebb családok gyerekei vettek részt az ünnepen. Az éjféli misén a Christkindlik az oltár két oldalán álltak, csillogó ruhájukkal emelték a szertartás ünnepélyességét. Felvételünkön Pesthy Kata, Bauer Emese, Staub Ádám, Pesthy Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!