Várpalota

2007.02.22. 03:27

Változott az utazás térítési szabálya

Régiónkból (tör) - 2007. január elsejétől megváltozott az emlő- és méhnyakrákszűrésekre kétévente behívott, 45-65 közötti nők utazási térítésének szabálya.

Töreki László

Minderről dr. Mesterházy Attila, az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézetének egészségfejlesztési osztályvezető főorvosa tájékoztatta lapunkat. - Az egyéni utazásoknál a lakóhely- Veszprém viszonylatára szóló jegyet ezentúl előre kell megfinanszíroznia a szűrésre behívott hölgyeknek, majd a szűrést végző kórházban kell az elvégzett szűrésről igazolást kérni. A visszafelé szóló jegyet külön kell megvásárolnia és a két jeggyel, illetve az igazolással lehet a tb-hez fordulni a kifizetésért. A szervezett, csoportos utaztatás esetén ezentúl nemcsak a Volánnal, hanem bármely más utaztatást végző céggel, vállalko- zóval is köthet szerződést az önkormányzat. Ebben az esetben elég a szűrést végző intézetben a behívó leveleket lepecsételtetni. Az önkormányzat ennek alapján igényelheti vissza a társadalombiztosítótól a személyenként kiadható költségek hatvan százalékát. Ez lényegében egy bérelt busz teljes költségét képes fedezni - tudtuk meg dr. Mesterházy Attilától. Az osztályvezető főorvos lapunknak elmondta, hogy 2006-ban a behívott, közel húszezer hölgynek mintegy 42 százaléka jelent meg a szűréseken, akik közül 19-nél találtak rákos daganatot. Őket megoperálták és azóta már gyógyultnak is tekinthetők. 2002-2005 viszonylatában mintegy 145 esetet szűrtek ki és gyógyítottak meg az ilyen szűrések eredményeként, amely közel 20 százalékkal jobb, mint az országos átlag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!