Várpalota

2007.10.11. 02:27

Egyetemi tanár adott órát a felsősöknek

Tapolca (tl) - József Attiláról kellett volna beszélnie, de leginkább gondolkodásra, bölcsességre tanított Mayer Erzsébet egyetemi tanár a Bárdos Lajos Általános Iskolában.

Töreki László

Mindez az intézmény fenn-állásának 50 éves évfordulójára szervezett előadás-sorozat első rendhagyó irodalom-óráján történt. Az első elő-adást nem véletlenül Mayer Erzsébet egyetemi tanár tartotta, hiszen 50 éve ebben az intézményben kezdte meg általános iskolai tanulmányainak első évét. Hétfő délutáni, számítógépes, projektoros kivetítéssel kiegészített előadása alatt arra törekedett, hogy valamiféle örök érvényű gondolatot, útravalót adjon a jövő középiskolásainak. Ennek érdekében többek között Hobó József Attila-lemezé-nek egy megzenésí-tett költeményét, egy Weöres Sándor-képverset, egy Latinovits Zoltán-szavalatot, egy kivetített vörös négyzetet és egy diófát szimbolizálandó egy műanyag palackot is felhasznált. Mayer Erzsébet tanulókhoz intézett kérdéseiben a látható és a láthatatlan, továbbá a nézőpontok sokszínűségének kérdéseit feszegette. A jelen lévő felsősök egy része meglátásaiban meglepően ügyesnek bizonyult, így akár képzeletbeli ötöst vagy szóbeli diplomát is átvehetett az egyetemi tanártól. A tanulók amellett, hogy elméjüket csiszolhatták a feladványokon (a végső következtetések levonása azért az előadóra maradt), egy, az élethez igen fontos instrukciót is kaptak. Aki azt állítja magáról, csak ő az okos és mindenki más hülye, az az ember messze elkerülendő. Bizonyítják ezt egyaránt a tudományok és a művészet eredményei. Mayer Erzsébet derűs irodalomórának szánta előadását, amit teljesített is, hiszen a rendelkezésre álló időben szinte csak mosolyt lehetett látni a fiatalok arcán. Néhány mondatban arra is időt szakított, hogy elmondja, büszke rá, hogy tapolcai, ma is különösen szereti az itteni tájat, embereket. Előadásának technikai lebonyolításában Víghné Varga Odett tanárnő segítette. Derűs irodalomórán vettekrészt a Bárdos LajosÁltalános Iskola tanulói

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!