Várpalota

2007.11.13. 03:29

Képernyőre kerülhet a tapolcai szakács

Tapolca (tzs) - Halász János mesterszakács, diplomás gasztronómus és szakíró magyar ételkölteményeivel akár az egész ország televíziónézői megismerkedhetnek.

Barták Péter

Halász János ugyanis fáradhatatlanul főz a Tapolca TV adásaiban, minden második héten egy-egy új, ínycsiklandó menüt bemutatva. Mostantól az általa létrehozott konyhastúdióban készülnek az étkek, a Márton-napi menü fortélyait már a mindennel felszerelt, korszerű látványkonyhában mutatja be. A Hazai ízek mesterfokon című műsorban eddig főzött ételsorok között a legnagyobb sikert a lazacos saláta receptje aratta. Olyannyira, hogy az adást követően még orvosok is érdeklődtek a bemutatott különleges, egészséges édesítőszer iránt. Ugyanis a stevia nevű növény - amelyet sok más zöldség, gyümölcs és fűszer mellett a mester maga nevel otthonában -, egy rendkívül egészséges édesítőszer. A leveléből készült főzet vagy szárítmány a cukrot pótolhatja a sütemények sütését kivéve minden esetben. A nagyobb növényárudákban is kapható stevia mézédes levelei jól bírják a főzést, nincs mellékízük, nem tartalmaznak kalóriát, antiszeptikusak és elősegítik a vérképzést, sokkolják az inzulintermelést és nagyban javítják az immunrendszert. Mindemellett a belőlük készített kivonat háromszázszor édesebb, mint a cukor, ezért például a fogkrémgyártó cégek is ezt használják. A szakácsként és cukrászként is több helyen sikerrel debütált Halász János már a karácsonyi édességeket is elkészítette. Az ünnepi adásokban halászlét főz a mogyoróbundás pontytörzs és a máktorta mellé, de narancsos kacsa is lesz borkrémlevessel és karácsonyi gyümölcskenyérrel. Megismerkedhetünk az édességkészítés csínjával-bínjával, a macskajajra pedig káposztalevest ajánl majd. A szilveszteri menüben tárkonyos malacleves viszi a prímet fűszeres kéregben sült karajjal, röstivel körítve és bóléval öblítve.

Az ünnepi étkek elkészítésében már háziasszony, cukrászlány és egy szakács is segédkezett az adások felvételekor. A receptekkel, sőt a vi-deofelvételeknek köszönhe- tően azok elkészítésével is megismerkedhetünk a mester honlapján, ahol régebben bemutatott ételeket is láthatunk. Az elkészült adásokat pedig átveszik a megyei és más csatornák is.

Az ünnepi étkek elkészítésében már háziasszony, cukrászlány és egy szakács is segédkezett az adások felvételekor. A receptekkel, sőt a vi-deofelvételeknek köszönhe- tően azok elkészítésével is megismerkedhetünk a mester honlapján, ahol régebben bemutatott ételeket is láthatunk. Az elkészült adásokat pedig átveszik a megyei és más csatornák is.

Az ünnepi étkek elkészítésében már háziasszony, cukrászlány és egy szakács is segédkezett az adások felvételekor. A receptekkel, sőt a vi-deofelvételeknek köszönhe- tően azok elkészítésével is megismerkedhetünk a mester honlapján, ahol régebben bemutatott ételeket is láthatunk. Az elkészült adásokat pedig átveszik a megyei és más csatornák is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!