Várpalota

2008.04.22. 02:29

Zene ovisoknak

Tapolca (szj) - A zene, a hangszerek korai gyermekkorban történő megismerése számos előny- nyel járhat a későbbiekben, a muzsika szeretetén túl a tanulás terén is.

Szijártó János

Egyebek között ez is motiválta a Járdányi Pál Zeneiskola két tanárát, Zavaczkiné Fehér Évát és Rompos Patríciát arra, hogy tavaly szeptemberben elindítsák az intézmény keretein belül a zeneóvodát a kicsiknek. - Van egy négy-éves kislányom, és amikor otthon vele foglalkoztam és láttam, hogy mennyire érdekli a zene, akkor gondoltam arra először, talán sok olyan kisgyerek van még itt, akit hasonló módon megfogna a muzsika. Elképzelésemet megosztottam Patríciával, ő szintén jó ötletnek tartotta a zeneovi elindítását. Beszéltünk intézményünk igazgatójával, Péni Bélával, aki támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Így a tanév elején, szeptembertől megkezdhettük a foglalkozásokat - tudtam meg Évától. Bizonyított tény, hogy az óvodáskorú, azaz a hat év alatti gyerekek rendkívül fogékonyak mindenre, így a zenére is. Fontos tényező, hogy a ritmusérzék tulajdonképpen hatesztendős korra alakul ki véglegesen, azaz, addig lehet igazán formálni ezt az adottságot. A heti rendszerességű foglalkozásokon - az időközben elindított zenebölcsivel együtt - mintegy harminc kisgyermekkel foglalkozik a két tanárnő. Fejlődik a kicsik zenei készsége, halláskészsége, a zenei hallása, természetesen mindez könnyed, játékos formában, jól felépített menetrend szerint. A körjátékok, a dalok közös éneklése, a hangszeren - zongorán, fuvolán, gitáron - játszott dallamok felismerése, kisebb méretű ritmushangszerek kipróbálása az ovisok számára tulajdonképpen játék, ugyanakkor kiváló tanulási, fejlődési lehetőség. Ráadásul közelről megismerkedhetnek minden olyan hangszerrel, amelyet a Járdányi Pál Zeneiskolában oktatnak a tanárok. Zeneovi és zenebölcsi várja a legkisebbeket a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!