Várpalota

2012.03.24. 14:23

Út a munkába, fogyatékkal élőknek is

Pétfürdő - A társadalom fejlettségének egyik fokmérője az, hogy miként viszonyul a fogyatékkal élőkhöz. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezek az emberek is a társadalom aktív tagjai tudjanak lenni.

Tremmer Tamás

Mindez a szombati, Út a munkába címmel megtartott konferencián hangzott el. A rendezvényt a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár, a Mozgáskorlátozottak és Fogyatékosok Egyesület Pétfürdő, valamint a Nemzeti Kulturális Alap közösen szervezte. A rendezvényen a várpalotai kistérségben élő fogyatékosok munkavállalási lehetőségeit járták körbe.

Talabér Márta országgyűlési képviselő, Várpalota polgármestere a januártól átalakított rokkantsági nyugdíjrendszerről tájékoztatott. Szólt arról is, hogy az állam a rehabilitációs járadékból évente hatmilliárd forintra tesz szert, ami szerinte 60 ezer új munkahely teremtésének felel meg. A várpalotai önkormányzat is azt az utat választotta, hogy befizetés helyett inkább munkahelyeket teremtett, így például a Thury várban 18 megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 31 évvel ezelőtt alakult, mondta dr. Hegedűs Lajos, elnök. A szervezetnek 108 tagegyesülete, 1016 helyi csoportja és 216 ezer tagja van. A MEOSZ érdekképviseletet, érdekérvényesítést végez, nem csak a mozgáskorlátozottak, hanem a fogyatékkal élők részére is. Emellett hiánypótló szolgáltatást is nyújtanak, a 74 szolgáltatási egységük 12 ezer ember ellátását végzi.

Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjáról, a foglalkoztatás elősegítésének lehetőségeiről adott átfogó tájékoztatást. Mészáros Imre a pétfürdői Szociális és Gyermekjóléti Gondozási Központ vezetője a segítségnyújtásukról számolt be a hallgatóságnak.

A fórumon lehetőséget teremtettek arra is, hogy a hallgatóság aktívan bekapcsolódjon a párbeszédbe. Az elhangzott hozzászólásokból, kérdésekből olyan élethelyzetek rajzolódtak ki, ami egy ép ember számára elképzelhetetlen. Az is érezhető volt, hogy saját maguk is tenni akarnak azért, hogy sorsuk jobbra fordulhasson, de azért kell a segítség, hogy ezek az emberek a társadalom aktív tagjává tudjanak válni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!