Várpalota

2012.04.07. 08:11

Huszárok és a magyar bajusz

Várpalota - A Bakonyi Poroszkálók nagyszombaton induló északi portyájának alkalmából kétnapos, a magyar könnyűlovasság megismertetését célzó konferenciának ad otthont a Thuri-vár.

Szabó Péter Dániel

A Csepin Péter vezette lovas hagyományőrző egyesület kétfős csapata Skandinávia és a Baltikum felé indul szombaton, hogy lóháton mintegy 8000 kilométert megtéve december elejére térjen majd vissza Várpalotára. A jeles nap alkalmából a magyar katonákat, azon belül is a magyar könnyűlovasságot bemutató előadássorozatot is rendeztek a Thuri-várban.

A pénteki nyitónapon Csiki István történész Szent László lovagkirályról beszélt, Dr. Somogyi Győző Kossuth-díjas művész a távolsági lovas hadműveleteket mutatta be, míg Soós Péter százados, a hadtörténeti intézet muzeológusa a Huszárfegyverek a gépi háborúkban címmel tartott érdekfeszítő előadást a vár Thuri-termében az érdeklődőknek. Már a címe miatt is érdekes volt Dr. Zachar Péter történész a huszár, mint hungarikum, illetve Zsolnai Gábor veterán katona Francia zászló alatt címre keresztelt előadása, ahogy a Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatója is. 

Szombaton délelőtt Ádám Barnabás ezredes, az MH Támogató Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka beszél majd a 2010-es nemzetközi huszárportyáról, de a janicsárokról, valamint a keleti és nyugati lovas műveltségről is hallhatnak a vendégek. Az északi portyára induló Csepin Pétert és Bakó Sándort délután egy órakor, a palotai vár előtt bocsájtja útjára Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!