Várpalota

2013.09.20. 07:38

Új kilátó a Tési-fennsíkon

Az erdélyi származású Maderspach Viktorról nevezett el kiáltót és adott át Várpalotán az MH Bakony Harckiképző Központ centenáriumi ünnepségének részeként csütörtökön a HM Verga Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium.

Szabó Péter Dániel

A bakonykúti kiképző bázis és lőtér területén, a festői panorámát biztosító Tési-fennsíkon található az egykori lőtértoronyból kialakított kilátó, ahol a vadászkürtösök üdvözlő dallamait követően Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket.

- Az idei évben is több száz millió forintot szánunk az erdők közjóléti funkciójának erősítésére. Ennek részeként adjuk át a megújult, s Maderspach Viktorról elnevezett kilátót, valamint erdei tornapályát és kerékpárutat, amelyet szintén kialakítottunk a térségben - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki külön kiemelte a cég kiváló kapcsolatát a honvédelmi tárcával és a várpalotai katonai alakulattal.

- Az egykori katonai megfigyelőpont mostantól a természetet szerető embereket fogja tovább szolgálni. A minisztérium ugyanis igyekszik mindazon objektumokat és anyagi értékeket, amelyek már a haza védelme számára feleslegessé váltak, visszabocsátani a közösség és a nemzet használatába. Azért Maderspach Viktorról neveztük el a kilátót, mert mind vadász-íróként, mind katonaként kiemelkedőt alkotott.

Harcolt az orosz fronton és harcolt Erdélyben: az 1916-os erdélyi betöréskor ő vezette azt a német hegyi vadász alakulatot, amely elvágta a román csapatok visszavonulásának útját és így ez a támadás összeomlott. A különleges műveleti katonák egyik korai megtestesítője volt, páratlan tetteket hajtott végre - méltatta a névadót a miniszter, aki Tengerdi Győzővel együtt vágta át a kilátó kapujában kihúzott nemzeti színű szalagot, s adta át ezzel hivatalosan is a kilátót a nagyközönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!