Várpalota

2014.03.10. 16:35

Orvosi ellátás gondokkal

Várpalota – Orvoshiány és a rendelő szűkössége miatt többórás várakozásra kényszerülnek a gyermekorvosi ellátást igénybe vevők a településen.

Szabó Péter Dániel

Az érintett szülők fel vannak háborodva, az önkormányzat keresi a megoldást.

Hetek óta téma Várpalotán a gyermekorvosi ellátás kritikus helyzete. A városban jelenleg ugyanis két szakember, dr. Kriesch Kornélia és dr. Resch Gabriella látja el a feladatokat, a harmadik körzetet pedig – ahova eleddig hiába keresett, nem talált szakembert az önkormányzat – megosztva helyettesítik. Részben emiatt, részben pedig a jelenleg használt Szent Imre utcai rendelő kis mérete miatt órákat kell várakozni a beteg gyerekeknek és szüleiknek. Az érintettek Várpalotai anyukák néven egy Facebook-csoportot is létrehoztak, ahol rengeteg panaszos hozzászólás olvasható. Az üggyel legutóbbi ülésén a várpalotai önkormányzat képviselő-testülete is foglalkozott.

Az előterjesztés szerint a közel 30 évig használt, Szent Imre utca 6. szám alatti, külön bejárattal rendelkező gyermekorvosi rendelőből az épület tulajdonosa átköltöztette őket és a helyiséget vérvételi labor céljára adta használatba. A tulajdonos által az épületben cserébe rendelkezésükre bocsátott 9 négyzetméter nagyságú helyiség a szakrendelésekkel egy folyosón található. A két gyermekorvos egyazon rendelőben látja el a feladatot három körzetben, így a rendelési idők betarthatatlanná váltak. A betegek nagy száma miatt előfordulhat, hogy az egyik orvos órákat vár arra, hogy a rendelő felszabaduljon és megkezdje rendelési idejét.

Az átalakítást követően az Újlaky utcában található önkormányzati ingatlanban, a korábbi sörözőben kaphatnak helyet a gyermekorvosi rendelők, májusban már oda is költözhetnek az orvosok (Fotó: Szabó Péter Dániel) 

A gyermekorvosok ezért megkeresték az önkormányzatot, hogy segítsen a probléma megoldásában. A testületi ülésen elhangzott, hosszas előkészítés, több szóba jöhető ingatlan megtekintése után az Újlaky utcai, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan (korábbi Betyáros söröző - a szerző ) felújítása mellett döntött a város, természetesen kikérve az ÁNTSZ és az érintett gyermekorvosok véleményét is.

- Mivel felváltva látják el a helyettesítést, ezért lehetőség szerint úgy kellett megoldani a helyzetet, hogy a két rendelő egymás mellett helyezkedjen el. Ráadásul az átalakítást követően a korábbiaktól eltérően nem kell a gyermekeknek felnőtt betegekkel érintkezniük, s kulturált körülmények között, megfelelő nagyságú váróteremben készülhetnek a vizsgálatokra. Az alapterület lehetővé teszi egy harmadik rendelő kialakítását is, amelyet a gyermekorvosi rendelés után, a délutáni órákban magánrendelés céljára tud kiadni az önkormányzat - mondta el Talabér Márta polgármester.

Mindez az előzetes kalkulációk szerint mintegy hatmillió forintjába kerül a városnak. Az árajánlatok bekérése után már el is indult a kivitelezés. s a tervek szerint májusban már oda is költözhetnek az érintett gyermekorvosok. Addigra egyébként, tette hozzá Talabér Márta, a harmadik gyermekorvosi körzet problémája is megoldódhat. Az új szakember rendelője pedig Várpalota legnagyobb lélekszámú városrészében, a Tési-dombon kaphat helyet. Ezt egyébként a napirend vitájánál Falussy Sándor és Deák Istvánné ellenzéki képviselők is javasolták, mint elmondták, a városrészben élő emberek számára jóval könnyebb lenne a Bakony utcába vinni a beteg gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!