Várpalota

2014.12.12. 14:39

Gerilla harcmodorban küzdő ellenséget játszanak

Várpalota – Megalakulásának 10 éves jubileumát ünnepelte a Kossuth-laktanyában tartott állománygyűlésen az Ellenerő Század.

Szabó Péter Dániel

A Veszprém megyei lő- és gyakorlóterek fenntartásáért és üzemeltetéséért felelős MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) alegysége egyedülálló a Magyar Honvédségen belül, a realisztikus kiképzés egyik legfontosabb részét képviselik, hangsúlyozta köszöntőjében Vokla János alezredes. A központparancsnok a várpalotai Kossuth-laktanya étkezdéjében tartott állománygyűlésen elmondta, a 10 éve létrehozott Ellenerő Század rendeltetése a hazai és nemzetközi gyakorlatok során az ellenség megszemélyesítése, ezáltal az itt gyakorlatozó alakulatok hatékonyan fel tudnak készülni a rájuk váró feladatokra. A különböző missziós szerepvállalásokra gyakorlatozó kontingenseknél például gerilla harcmodorban küzdő ellenséget személyesítettek meg, de emellett valamennyi harceljárás (támadás, védelem, menet) eljátszására képes a század. A tömegkezelésre készülő katonáink gyakorlata során voltak már agresszív, tüntető tömeg, míg az afganisztáni hadszíntérre utazó harccsoportok kiképzésénél afgán felkelőket eljátszva segítették a felkészülést.

A századtól búcsúzó Lendvai Gábor százados veszi át az elismerést Vokla János alezredestől az állománygyűlésen Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ünnepségen Vokla János alezredes elismeréseket adott át a század eddigi parancsnokainak, név szerint Tóth Csaba Albert őrnagynak, Endrész Gábor századosnak és Lendvai Gábor századosnak (Végh Norbert százados jelenleg misszióban szolgál, nem tudta átvenni a parancsnoki elismerést).

Az Ellenerő Század jelenlegi parancsnoka, Lendvai Gábor meghatódva köszönt el katonáitól, hiszen a jövőben az MH Pápa Bázisrepülőtéren szolgál majd. Utódjának, Schön Ádám főhadnagynak sok sikert kívánt a komoly elismertséggel bíró század vezetéséhez.

Az Ellenerő Század volt és jelenlegi katonái a Kossuth-laktanya alakulóterén Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!