Várpalota

2015.02.15. 17:28

A Bakonyi Poroszkálók hóban, fagyban mentek a hazáért

A Bakonyi Poroszkálók limanovai emlékportyáját feldolgozó filmet is bemutatták a Bálint nap alkalmából a művelődési központban rendezett történelmi előadássorozaton.

Szabó Péter Dániel

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Bálint napi rendezvénnyel kezdték meg a felkészülést a Diadal napjára Várpalotán. Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a tavaly júniusban több ezer nézőt vonzó, nagy sikerrel debütáló történelmi fesztiválon annak az ötszáz hősnek kívántak emléket állítani, akik Thury Györggyel az élükön 1566-ban tizenhatszoros túlerővel, a kor legjobban felszerelt 8000 katonájával szemben megvédték a palotai várat. Az ingyenesen látogatható rendezvényt idén is megtartják, június 12-én és 13-án ütköznek meg a magyar katonák a török sereggel.

Az idei programsorozat nyitányaként szombaton délután történelmi témájú előadásokat hallgathatott meg a Jó Szerencsét Művelődési Központ emeleti nagytermét teljesen megtöltő, mintegy 100 fős közönség. A házigazda, Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók vezetője elmondta, büszke arra, hogy bajtársaival, köztük Ádám Barnabás ezredessel, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnokával sikeresen teljesítették 2014 decemberében a limanovai lovas emlékportyát, amellyel a 100 évvel ezelőtt ugyanott harcolt hős magyar huszároknak előtt tisztelegtek.

Csepin Péter várpalotai hagyományőrző, a Bakonyi Poroszkálók vezetője a limanovai emlékportyáról mesélt a humort sem nélkülöző előadásában (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Nem szabad felednünk hőseinket, küldetésünk, hogy a fiatal generáció is tudjon arról milyen hőstetteket vittek véghez elődeink a nagy háborúban. A magyar huszárokhoz hasonlóan az Ádám Barnabás vezette nyolcfős csapatnak is nehéz dolga volt decemberben, hóban és fagyban vágtattak a hazáért, tette hozzá Wonke Rezső, a Zrínyi Katonai Filmstúdió vezetője. Ők készítették a Mikor megyek Galícia felé   című, a közel 700 kilométeres utat feldolgozó dokumentumfilmet is, amelynek ünnepélyes bemutatóját Várpalotán tartották.

Ami a Bálint napi rendezvény további programjait illeti, Hangodi László muzeológus-történész Thury György koráról beszélt Gyulaffy László és a Csobánci vár történetén keresztül, míg Baltavári Tamás történész a Palota évszázadai című animációs kisfilmet ismertette és mutatta be az érdeklődőknek. Oláh Róbert író első, Szénlepke című könyvének bemutatóját követően a már említett Ádám Barnabás ezredes a Szent Korona őrzésének történetéről beszél, Oláh Tibor pedig Párbajtörténetek az ókortól napjainkig címmel tartott előadást. A színvonalas program zárásként Kátai Zoltán énekmondó Balassi Bálint és a két világháború korát idézte meg katonadalaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!