Várpalota

2015.12.08. 06:21

Szent Borbála és a tüzérek

Várpalota – Megemlékezéssel és koszorúzással egybekötött baráti sportversenyt rendezett Szent Borbála napja alkalmából a helyőrségi klubban a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (GÁNyK).

Szabó Péter Dániel

Több mint 15 esztendeje minden decemberben megrendezi a térségben hagyománnyá érett sportversenyét a nyugállományú katonákat, tűzoltókat és rendőröket tömörítő szervezet. Borbála napján reggel a helyőrségi klub előtt, a tüzér emlékműnél indult a program. Dobszai József nyugállományú alezredes, a GÁNyK elnöke köszöntőjében megemlékezett a várpalotai bányászat közel 120 éve alatt elhunyt bányászokról. Elmondta, közel százan vesztették életüket az összesen mintegy 62 millió tonnányi szén kitermelése során. A bánya és a lőtér egyaránt veszélyes üzem, utalt beszédében arra, hogy Szent Borbála egyaránt védőszentje a tüzéreknek és a bányászoknak.

Mészáros József alezredes, az MH BHK törzsfőnöke (jobbra) helyez el koszorút a tüzér emlékműnél

Az MH Bkony Harckiképző Központnál (MH BHK) szolgáló Bobrovácz Balázs tüzér őrnagy a jogelőd tüzér alakulatok 100 éves történetét elevenítette fel, majd koszorút helyezett el az emlékműnél a várpalotai önkormányzat, az MH BHK, a jogfolytonos Vitézi Rend, a Rákóczi Telepi Baráti Kör és a házigazda GÁNyK.

A folytatásban a helyőrségi klub emeleti termében előbb Dobszai József klubelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Zugor Balázs várpalotai alpolgármestert, Oszlánszki Béla alezredest, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) megbízott parancsnokát, valamint a résztvevő civil szervezetek és a székesfehérvári Vörösmarty szakképző képviselőit.

Dobszai József nyugállományú alezredes, klubelnök (balra) és Zugor Balázs, Várpalota alpolgármestere az ünnepségen. Fotó: A szerző

Horváth Csaba, a jogfolytonos Vitézi Rend országos törzskapitánya köszöntőjében Szent Borbála vértanú haláláról, valamint a bányászok és a tüzérek védőszentjének várpalotai vonatkozásairól is szót ejtett, kiemelve a házigazda GÁNyK példaértékű hagyományápoló tevékenységét.

Az ünnepi pillanatok után a sporté volt a főszerep. Ezúttal két sportágban, asztaliteniszben és sakkban mérte össze felkészültségét a mintegy 30 főt számláló mezőny. A várpalotaiak mellett érkeztek indulók Székesfehérvárról, a nyugállományúak mellett palotai civilek, aktív katonák és honvédelmi képzésben résztvevő diákok is neveztek. Végül szoros küzdelemben ugyan, de eldőltek a helyezések, kupákat, érmeket és könyvjutalmakat vehettek át a legjobbak. Asztaliteniszben Keresztes László (MH BHK) győzött, sakkban pedig Bartók Géza nyugállományú alezredes (GÁNyK) bizonyult a legjobbnak, így ők fogadhatták Zugor Balázs alpolgármester gratulációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!