Százezreket vittek kényszermunkára

2018.03.02. 20:01

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Várpalotán

A második világháború után a magyar polgári lakosság százezreit vitték el kényszermunkára a Szovjetunióba. Egy részüket hadifogolyként, míg másik részüket internáltként hurcolták el a szovjet fegyveres erők.

Szabó Péter Dániel

Czeher Ildikó, a Faller szakképző tanára tartott előadást a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Czeher Ildikó, a PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanára mondta el mindezt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Thury-várban.

Czeher Ildikó, a Faller szakképző tanára tartott előadást a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

- Egy 1949-ből származó adat szerint mintegy 550 ezer magyart vittek a Gulag táboraiba, viszont fontos tudni, hogy az elhurcoltak mintegy 30 százaléka a borzalmas körülmények miatt már az odavezető úton vagy közvetlenül a megérkezés után, a gyűjtőtáborokban, a méltatlan bánásmód és különböző betegségek miatt halt meg – tette hozzá Czeher Ildikó, aki azt is elmondta, hogy az utóbbi időben már 600, illetve 800 ezres tömegekről is beszélnek történészek.

A német, illetve német hangzású nevet viselő, 17-45 éves korú férfiakat és 18-30 éves nőket azért hurcolták el, mert a szovjet vezetés így próbálta pótolni a hiányzó hadifogolytömeget, amit nem tudtak Sztálinnak felmutatni – hangzott el a megemlékezésen, ahol Katona Csaba alpolgármester is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, családját is érintette a kommunista diktatúra ténykedése.

- Igaz, hogy a nagyszüleimet nem vitték el „málenkij robotra”, nem kerültek a Gulagra, még csak Magyarországról sem telepítették ki őket, azonban ők is részesei voltak annak a meghurcoltatásnak, amit több százezer család élt meg az országban – mondta el Katona Csaba a megemlékezésen. A városvezető hozzátette, nehéz végiggondolni, hogyan tette az akkori rendszer emberek százezreit földönfutóvá, kisemmizve őket a generációkon keresztül, szorgalmas munkával megszerzett vagyonukból.

Az eseményen idősebb Böjte Márton alkalomhoz illő, Magyar sorsok a Hortobágyon című megrendítő verse is elhangzott, a szerző távollétében Budai László könyvtárvezető tolmácsolásában.

A megemlékezés zárásaként a megjelentek koszorúkkal és mécsesek meggyújtásával tisztelegtek a Faller szakképző falán található, a kommunizmus áldozatainak emlékére állított táblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!