Várpalota

2014.05.12. 12:55

A Bakony szép virágai

Várpalota - A megye különböző részeiből összesen mintegy 80 táncos lépett színpadra a 11. Bakony Virágai szólótáncversenyen, amelyet a közelmúltban rendeztek a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

Az elmúlt tíz évben a térség meghatározó népművészeti eseményévé, a megye kiemelkedő táncosainak nívós seregszemléjévé vált a Bakony Virágai szólótáncverseny, amelyet minden év tavaszán a tánc világnapjához kapcsolódva szervez a Veszprém Megyei Néptánc Egyesülettel karöltve a helyi Cserregő Néptáncegyüttes. Idén négy kategóriában, szólóban és párosban mutatták be tudásukat a nevezettek, fiatalok és idősebbek egyaránt. A magyar táncok közül bármit választhattak a táncosok, ám fontos, hogy nem előre begyakorolt koreográfiát kellett bemutatni, hanem a színpadon a zenei kíséret mellett improvizáltak másfél percen át a résztvevők, tudtuk meg Forgács Zsuzsannától, a Cserregő Néptáncegyüttesért Alapítvány kuratóriumi elnökétől.

Az egész napos táncverseny során a produkciókat Szabó Szilárd és Németh Ildikó többszörösen díjazott néptáncosok, táncpedagógusok, koreográfusok értékelték. Az ünnepélyes eredményhirdetésen elhangzott, noha megyei megmérettetésről volt szó, a színvonal országos szintű volt, ami örömteli a néptánc helyi jövőjét illetően.

A Bakony Virágai szólótáncverseny díjazottjai a művelődési központ színpadán. Az álló sor jobb szélén a zsári tagjai, Szabó Szilárd és Németh Ildikó, míg balról a harmadik a legeredményesebb helyi táncos, a tési Lippert Ferenc (Fotó: Pintér László)

 

Az összesen 21, Bakony Virágai-díjjal kitüntetett táncos és páros között ott volt a Cserregő Néptáncegyüttest képviselve a tési Lippert Ferenc is, aki felnőtt kategóriában vehette át a rangos elismerést. Forgács Zsuzsannától megtudtuk, a házigazdák igen jól szerepeltek az erős mezőnyben. Az első korcsoportban, a 10 év alattiak között hat, a másodikban, a 10-14 évesek között egy, míg a felnőtt kategóriában három induló képviselte a várpalotai színeket. A felkészítésért Stéber Zsolt tánckarvezető felelt.

A hagyományoknak megfelelően az eredményhirdetést követően ezúttal is látványos gálaműsort láthatott a közönség, idén a a Kádár Ignác vezette Ajka-Padragkút Táncegyüttes táncolt a Jó Szerencsét Művelődési Központban. 

 

 

A Bakony Virágai szólótáncversenyt 11 évvel ezelőtt Krizsán-Szabó Mária, a Cserregő Néptáncegyüttes akkori vezetője álmodta, s szervezte meg. Kezdetben a város központjában, az egyik nagyáruház előtti téren mutatkoztak be az érdeklődő palotai közönségnek a táncosok, ám a résztvevők számának örömteli növekedése miatt évek óta a Jó Szerencsét Művelődési Központ ad otthont a színvonalas megyei megmérettetésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!