Várpalota

2014.01.07. 11:21

A forradalom ifjú áldozata

Várpalota - A 24 éves korában kivégzett 56-os mártír, Berta József emléktáblájánál tartott megemlékezést a napokban a Palotai Turul Társaság.

Szabó Péter Dániel

- Kötelességünk emlékezni a várpalotai 56-os hősökre, kötelességünk tisztelegni áldozatuk előtt. Ötvenhat esztendővel ezelőtt az akkori megtorló állami gépezet azzal kezdte az 1958-as esztendőt, hogy bitófára vitte a forradalom mártírjait. Így járt az alig 24 éves, ereje teljében lévő Berta József is - mondta el a Szent Imre utcai emléktáblánál az 56-os szövetség helyi szervezetének képviseletében Schmidt Ferenc.

Elmondta, az 1956-os forradalom lángja Várpalotán érte a sorkatonai szolgálatát teljesítő Berta Józsefet, aki a fegyveres felkelők egyik vezetőjeként megtámadtak több, Hajmáskér felől érkező szovjet gépkocsioszlopot. Később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is. Szép számmal voltak azonban társai is itt Várpalotán, tette hozzá Schmidt Ferenc. Közülük több embert halálraítéltek, néhányan emiatt arra kényszerültek, hogy elhagyják az országot, tette hozzá Schmidt Ferenc, aki méltatta a megemlékezést is szervező Palotai Turul Társaságot. Kiemelte, a civil szervezetnek is köszönhető, hogy nem merülnek feledésbe hőseink

Berta József emlékét 1996 óta őrzi márványtábla Várpalotán, ahol az ünnepség zárásaként előbb az ifjú Kun Levedi Hunor szavalt el egy alkalomhoz illő verset, majd a résztvevők idén is elhelyezték a tisztelet virágait és koszorúit az emlékhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!