Várpalota

2016.02.01. 19:07

Láncing-fonás és hadtörténet

Várpalota – A Thury-emlékévhez kapcsolódva Magyar évszázadok a honvédelem tükrében címmel hadtörténeti konferenciát rendeznek február 14-én a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Immár hagyomány Várpalotán, hogy Thury kapitány és vitézei 1566-os várvédő harca előtt tisztelegve minden év júniusában háromnapos, ingyenesen látogatható történelmi várjátékra hívják és várják az érdeklődőket. A Diadal napjához kapcsolódva február 14-én idén is megrendezik a hadtörténeti előadássorozatot.

A palotai vár Thury-termében 10 órától várják a téma iránt érdeklődőket. Nyitányként Sziránszki József beszél a sólyi Árpád-kori faluról, majd Zágorhidi Czigány Bertalan a X. századi magyar-orosz kapcsolatokról mesél. Tompa Balázs a Penge élén, illetve Szűcs József történelmi tévedések című előadása után Töll László a nehézlovasság szerepének fontosságáról beszél majd, Zay Orsolya pedig a XVI. század női és férfi viseleteit és a hagyományőrzők tévedéseit veszi górcső alá.



Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók vezetője a tavalyi rendezvényen
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Diadal napján Thury György kapitányt is megszemélyesítő Oláh Tibor a XVI. századi mindennapokba avatja be a hallgatóságot, Kátai Zoltán énekmondó pedig katonanótákkal szórakoztatja a nagyérdeműt. Berecz Mátyás a kuruc kor várostromairól tart előadást, míg zárásként újra Töll László lép a közönség elé, s beszél az első világháború elit katonáiról: a rohamosztagosokról.

A történelmi előadássorozat alatt a gyermekeket is különböző programokkal várják. Lesz például láncing-fonás, de a fakarddal történő vívás technikáját is megtanulhatják a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!