Várpalota

2015.10.26. 16:48

A palotai csata emlékére - Szovjet katonai konvojt támadtak meg a felkelők

Várpalota – Emléksétával idézték fel az 1956-os forradalmi eseményeket a településen a 11 halálos áldozatot követelő várpalotai „csata” évfordulóján.

Szabó Péter Dániel

Az 56-os Szövetség Egerszegi Lajos, majd Schmidt Ferenc vezette helyi szervezete hosszú évek óta szervez emléksétát minden év október 26-án. Nem véletlen a dátum, hiszen ötvenkilenc esztendővel ezelőtt ekkor vettek merőben más fordulatot a forradalmi események Várpalotán.

Schmidt Ferenc idézte fel a várpalotai csata történéseit az emléksétán. Mellette Böjte Melinda 
Fotó: Szabó Péter Dániel

A fő közlekedési útvonalnak számító településen voltak ugyan beszédek és felvonulások az október 23-ai történéseket követően, ám tényleges harcra csupán 26-án került először sor. Ekkor Márton Lászlót, a városgazdálkodás villanyszerelőjét elektromos problémához riasztották, a munka elvégeztével azonban a nyolcas út mentén egy szovjet tankból leadott géppuskasorozat által lelte halálát. Ennek aztán pillanatok alatt híre ment a városban. A tüntetés résztvevői ledöntötték a szovjet emlékművet, feldúlták a szovjet katonák sírkertjét, majd elfoglalták a városi tanács épületét, a középületekről pedig eltávolították a vörös csillagokat.

A felkelők aztán barikádot építettek és lőállást foglaltak el az Akna csárda és az egykori tüzép-telep környékén, s 26-án este megtámadták a városon áthaladó, Hajmáskérről Székesfehérvárra tartó szovjet katonai konvojt. Az összecsapásban 13 szovjet katona vesztette életét, idézte fel a csata helyszínén, Várpalota belvárosában az 56-ban történteket Schmidt Ferenc, akinek a szervezésben idén a Jobbik segített.

Schmid Ferenc az 56-os emlékműnél a várpalotai Thuri téren

A párt ifjúsági tagozatának helyi elnöke a Thuri téren található 56-os emlékműnél elmondta, azokra a hősökre emlékezünk, akik nem féltek szembeszállni a hatalommal, s nem féltek akár az életüket is adni a hazájukért.

Az emlékezők maroknyi csoportja a séta keretében több helyszínen is mécsest gyújtott, koszorút helyezett el. A központi emlékmű mellett a Thuri téri kopjafánál, a Faller szakképző falán található emléktáblánál, az 56-os mártírnak, Berta Józsefnek emléket állító táblánál a Szent Imre utcában, valamint a csata helyszínén, a 8-as főút mellett található belvárosi benzinkútnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!