Várpalota

2015.05.10. 13:46

A roma tömeggyilkosság emlékére

Magyarország legnagyobb roma tömeggyilkosságának a helyszíne volt 1945-ben a Grábler-tó, ahol 118 cigány származású embert lőttek agyon palotai csendőrök és nyilasok. Férfiakat, nőket és gyerekeket

Szabó Péter Dániel

– Kibeszéletlen téma a 70 évvel ezelőtti várpalotai cigány tömeggyilkosság ügye, amelyről most a történteket hiteles források alapján körbejáró könyv készült. 1945 februárjában 118 cigány embert a várpalotai Grábler-tó partjára tereltek, s tank sáncárok kialakítása ürügyén a saját sírjukat ásatták meg velük. Utána ugyanis belelőtték őket egytől egyig. A könyv segítségével remélhetőleg tisztábban fogunk látni az ügyben – mondta el köszöntőjében Budai László, a könyvtár vezetője.

Boross István, a Veszprém Megyei Levéltár megbízott igazgatója kiemelte, hatalmas munkát végzett a könyv szerzője, Harmat József könyvtáros, s szerkesztője, Márkusné Vörös Hajnalka történész-levéltáros, a levéltár igazgatóhelyettese, hiszen már a hiteles források felkutatása sem volt egyszerű feladat.

Harmat József szerző (jobbra) beszélt a kötet létrejöttéről. Mellette Márkusné Vörös Hajnalka, a könyv lektora és Boross István, a Veszprém Megyei Levéltár megbízott igazgatója  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A halk szavú, ám nagy tudású szerző, Harmat József részletesen beszélt a kötet létrejöttéről. Elmondta, régóta foglalkoztatta a téma. – A munkám miatt szinte minden nap a palotai Grábler-tó mellett visz el az utam. Három éve kezdtem el komolyabban kutatni az egykori eseményeket. Átnéztem a régi újságokat, levéltárakba jártam, interjúkat készítettem a témával kapcsolatban, így állt össze a 400 oldalas forrásgyűjtemény – mondta el a szerző.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódva megtekinthető volt a könyvtárban az Elvitték a cigányokat című vándorkiállítás is, amely korabeli fényképekkel illusztrálva nyolc molinón mutatja be a 45-ös tömegmészárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!