Várpalota

2015.06.13. 12:35

Visszaverték a török sereget a magyar vitézek Várpalotán

Várpalota - Sikeren megvédték a várat a török seregtől, joggal ünnepelték diadalukat a hős magyar vitézek szombat este a Diadal napja középkori várjátékon, amelyre ezúttal is több ezer néző volt kíváncsi Várpalota belvárosában.

Szabó Péter Dániel

A Thury-Vár Nonprofit Kft., a várpalotai önkormányzat, valamint a világjáró lovas, Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók ingyenes történelmi rendezvényére a tavalyi sikeres debütálás után idén még többen voltak kíváncsiak, már szombat reggeltől sokan követték az eseményeket a város jelképének számító Thury-várnál. A belvárosban magyar és török csapatok masíroztak, a várban és környékén pedig a középkort idéző vásári forgatag várta a látogatókat. Az időjárás is a szervezők mellé állt, a nagy hőségben jól esett néha a hűs szellő.

Várvédő magyar vitézek lóháton a Thury-vár előtt. Fotó: Szabó Péter Dániel

A vendégsereg bábjátékot, vásári komédiát, a középkori vadászatokat megidéző solymász és agarász bemutatót, valamint a Hollóének Régizene Együttes, illetve Kátai Zoltán énekmondó koncertjét is láthatta. A legjobban azonban mindenki az esti ostromot várta, amellyel annak az 500 hősnek kíván emléket állítani a város, akik Thury György kapitánnyal az élükön 1566-ban tizenhatszoros túlerővel, a kor legjobban felszerelt 8000 török katonájával szemben megvédték a palotai várat.

Várvédő magyar harcosok vonulnak fel a vár előtt a csatát megelőzően. Fotó: Szabó Péter Dániel

Beköszöntött az este, és nyolc óra tájban a török táborban a felharsant a müezzin, míg a magyar táborban misével készültek a mindent eldöntő csatára harcosok. Thury György kapitány lelkesítő beszédét követően fél kilenckor ágyúdörgéssel indult az ostrom, közel 200 hagyományőrző csapott össze a vár előtt téren. Kardok, pallosok és szablyák csattogtak, a fedezékből kitörő lovas vitézeket is bevetett a magyar sereg, hogy visszaverje a törökök támadását. Végül sikerrel jártak, így a nézőkkel együtt tűzijátékkal, s éjszakába nyúló mulatsággal ünnepelhették diadalukat.

Kapcsolódó:

Figyelem! Forgalomkorlátozás Várpalotán a Diadal napja miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!