Várpalota

2014.05.19. 19:45

Pétfürdő napja

Pétfürdő - A Várpalotáról való leválási szándékot megerősítő érvényes és eredményes népszavazás 18. évfordulóját ünnepelték hétfőn a településen.

Szabó Péter Dániel

_ 1996. május 19-én arról szavaztak Pétfürdő polgárai, hogy akarnak –e egy új, önálló települést, s különválva Várpalotától folytatni életüket. A szavazáson a választópolgárok több mint 50 százaléka megjelent, s az önállóságot akaró igenek győztek. A szavazati joggal rendelkező polgárok voksaikkal hosszú időre eldöntötték Várpalota egykori II. kerületének sorsát. Ezután azonban még el kellett telnie másfél évnek. A leválást intéző eseti bizottság tagjai hosszú hónapokon át tárgyaltak Várpalotával, míg végül 1997. október 1-jén Pétfürdőt hivatalosan is önálló községgé nyilvánította Göncz Árpád köztársasági elnök _ idézte fel a polgármesteri hivatal oldalában az 1996-ban történteket Miskolczi Ferenc önkormányzati képviselő, majd a Szent László Kórus énekétől kísérve az egykori leválást intéző bizottság tagjai koszorút helyeztek el az épület falán található, a voksolásnak mementót állító emléktáblánál.

Az ünnepen Horváth Éva polgármester (jobbra) is beszállt énekelni a Szent László Kórusba. Mellette Kovácsné dr. Haller Annamária (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A folytatásban a közösségi ház emeleti termében Mátyusné Tasnádi Marianna kézműves kiállítását tekinthették meg az ünneplő pétiek, majd a hagyományoknak megfelelően a színházteremben gálaműsort adtak a település kulturális csoportjai. Színpadra lépett többek között a  Panelkuckó Napközi Otthonos Óvoda gyermektánc-együttese, a Horváth István Általános Iskola énekkara, a Dance Action Pét tánccsoport, az Eszterlánc Mazsorett Együttes, a Muskátli Tánccsoport, a Napfény Női Kar, valamint a Péti Férfikar.

A bemutató előtt Horváth Éva, Pétfürdőt a kezdetek óta vezető polgármester elmondta, a 18 évvel ezelőtti májusi nap meghatározó volt Pétfürdő életében. _ Egy ünnep azonban akkor él igazán, ha mindenki, még a fiatalok is tudják mit és miért ünneplünk minden év május 19-én. A mi feladatunk továbbadni az utódoknak azt a hangulatot, a mindent háttérbe szorító összefogást, ami végül a leváláshoz, s az önállósághoz vezetett _ mondta el a polgármester, aki egyben köszönetet mondott az 1996-ban igennel voksoló pétieknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!