Várpalota

2014.04.24. 18:35

Berhida Árpád-kori, különleges temploma

Berhida - A megye keleti végén található település már a rómaiak idején lakott volt, ezt bizonyítják a település határain belül előkerült régészeti emlékek. Első okleveles említése 1082-ből való.

Papp Attila

A Séd völgyének településeihez hasonlóan, történelme bővelkedik jeles eseményekben. Írott források szólnak II. Géza jelenlétéről a településen, jó eséllyel egyik ilyen látogatása alatt veszítette el ónból és horganyból öntött pecsétnyomóját, amit 1811-ben talált meg egy földműves. Ez a különleges lelet ma a Nemzeti Múzeum gyűjteményének féltett darabja. 1395-ben Berhida megkapta a mezővárosi rangot. 1461-ben tartották az első heti vásárt, majd 1461-ben országos vásárt is rendezhettek, ami a maga idejében komoly rangnak számított. A rangot jól jelzi, hogy 1532-ben a településen volt a rendi országgyűlés.

A vastagított tornyon lévő dupla kereszt is egyedi jelenség

 

A mai település az egykori Berhida, Peremarton és Kiskovácsi összeolvadásából jött létre. Nevezetességei közé tartozik az 1759-ben készített Cymbal-freskókkal díszített katolikus temploma, a Kisfaludy Strobl Zsigmond által készített II. világháborús emlékműve, valamint a Makovecz Imre által 1964-ben tervezett vendéglő. A település legkülönlegesebb értéke viszont az Árpád-ház idejébe visz vissza. A Szent Lászlóra szentelt középkori templom igazi kuriózum, egész Európában csak egy párhuzama van, Skandináviában. A templom különlegessége a födémszéke, mely teljesen kőből épült, kettős kő fedélszékű templom. A födémbe felmászva, melyre a gondnok jóváhagyásával van mód, különleges élményben lehet részünk. Tulajdonképpen egy katakomba van felépítve ezen a valószínűtlen helyen, a templom födémében. Számos elmélet született már funkciójáról, használatának módjáról. Itt is olyan elemeit érhetjük tetten a kora középkor vallási életének, ami a mai hittudomány számára már értelmezhetetlen. Mivel írott forrás nem maradt róla, így még sokáig találgatások és feltételezések táptalaja lesz. Sokan tartják egykori beavatások, különleges rítusok színhelyének, az alternatív megfejtések száma szinte végtelen.

Maga a templomtér is olyan freskók töredékeit rejti, amik az ősvallási elemeket őrző szimbólumrendszert idézik, hasonlóan Csíkrákos, Tövis és Őrisziget templomához. Sajnos a salétromosodás és az 1985-ös földrengés nagyon sokat rontott állapotán, de ma már állagmegóvott állapotban látogatható. A vastagított tornyon lévő dupla kereszt is egyedi jelenség, Európa-szerte ismertté téve a települést szakmai körökben. Ideje lenne, ha a köztudatban is méltó helyére kerülne végre.

Címkék#Berhida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!