Várpalota

2013.12.04. 16:30

A tüzérek és a bányászok védőszentje előtt tisztelegtek

Megemlékezéssel és koszorúzással egybekötött baráti sportversenyt rendezett Szent Borbála napja alkalmából a helyőrségi klubban a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (GÁNyK).

Szabó Péter Dániel

A nyugállományú katonákat, tűzoltókat és rendőröket tömörítő szervezet immár 15 éve minden decemberben megrendezi hagyománnyá érett térségi sportversenyét. Nem volt ez másképp idén sem.

Reggel a helyőrségi klub emeleti termében előbb Dobszai József nyugállományú alezredes, klubelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük a részt vevő civil szervezetek, a Faller szakképző és az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) képviselőit, valamint Huszárné Bacsárdi Valéria és Jákli Tivadar önkormányzati képviselőket. Előbbi az önkormányzat humánerőforrás-bizottságának elnökeként is üdvözölte a sportverseny résztvevőit. Beszédében Szent Borbála vértanú haláláról, valamint a bányászok és a tüzérek védőszentjének várpalotai vonatkozásairól is szót ejtett, kiemelve a házigazda nyugállományú klub példaértékű hagyományápoló tevékenységét.

Ezt követően a helyőrségi klub bejáratánál található tüzéremlékműhöz vonultak a megjelentek, ahol előbb Dobszai József beszélt a helyi tüzérhagyományokról és az idén 100 éves MH BHK jog- előd katonai szervezeteinek tevékenységéről, majd koszorúzásra került sor.

Koszorúzás az emlékműnél. Szemben Székely István százados  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az ünnepi pillanatok után a sporté volt a főszerep. A hagyományok szerint három sportágban, asztaliteniszben, dartsban és sakkban mérte össze felkészültségét a mintegy 50 főt számláló mezőny. Végül szoros küzdelemben ugyan, de eldőltek a helyezések, kupákat, érmeket és könyvjutalmakat vehettek át a legjobbak. Asztaliteniszben Varga István Norbert győzött Keresztes László és Báthory Tamás előtt, dartsban pedig a második Barnóczky Gábort és a harmadik Térmeg Zoltánt megelőző Csendes Jenő bizonyult a legjobbnak. A sakkversenyt Bartók Géza nyerte Poór Gyula és Csendes Géza előtt, míg a 12 éves sakktehetség, Major Róbert különdíjat vehetett át a szervezőktől. A Borbála-napi sportverseny vendéglátással egybekötött baráti találkozóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!