Várpalota

2014.11.12. 09:48

Élet az élet után - R. Kárpáti Péter előadása a halálközeli élményekről

Várpalota – Élet az élet után címmel a halálközeli élményekről tartott filmvetítéssel egybekötött előadást a napokban a Thury-várban R.Kárpáti Péter.

Szabó Péter Dániel

Az országszerte ismert színész, akit közel másfél évtizeden át a Barátok közt című televíziós sorozatban láthatott a közönség, rendhagyó kutatásba kezdett tavaly nyáron.

– Mindig is érdekelt a téma, ezért a könyvtárban és az interneten is kerestem anyagokat a halálközeli élményekről, s legfőképp arról: mi történik az emberrel az élet után? Megdöbbenve tapasztaltam, hogy Magyarországon egyetlen hivatalos, a tényekre alapuló értekezés sincs a témában, a könyvek a vallás vagy az ezotéria irányából közelítik meg csupán a halál utáni történéseket. Ezért dokumentumfilm-sorozat forgatásába kezdtem, amelyben minden véleményt, minden tényt megpróbálok bemutatni az érdeklődőknek – mondta el a várban tartott előadás nyitányaként R. Kárpáti Péter, majd szemléltetésképp le is vetítette a sorozat első epizódját, amelyben többek között az örök szkeptikus Vágó István mellett Molnár Piroska színésznő és Benkő László zenész is elmondja véleményét, s személyes vonatkozású tapasztalatait a témában, de orvosok, kutatók is beszélnek a halálközeli élmények tudományos hátteréről.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Természetesen olyan emberek is megszólalnak a filmben, akik visszatértek az életbe a klinikai halál állapotából. – Örömmel beszéltek azok, akiket felkértem. Azért fontos a szerepük, mert a témában semmiféle kézzelfogható segítsége nincs egy hasonló élményeket átélt embernek vagy a családtagjainak. A nyugati orvostudományban pedig sem apparátus, sem igény nincs arra, hogy egy a halálból visszahozott beteg testi gyógyulásán és felépülésén túl az eset mentális részével is foglalkozzanak. Ezért ezt a sorozatot hiánypótlónak is szánom, amely sokak számára segítség is lehet. Szeretném, hogy meginduljon egyfajta párbeszéd az érintett emberek között. Abban viszont nem kívánunk állást foglalni, hogy amit láttak, tapasztaltak az valós volt-e, vagy csak vízió – mondta el a színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!