Várpalota

2013.03.15. 10:43

Extrém helyzet Várpalotán, a várost lezárta a rendőrség

A rendőrség által lezárt Várpalotán minden ünnepi rendezvény elmarad. Ételt osztanak több helyszínen Várpalotán.

Szabó Péter Dániel

Ha elakadtál az úton, vagy épp ellenkezőleg, segíteni tudsz a hóban rekedteknek, akkor itt tudsz tájékozódni.

A Sümegi helyzetről itt

A Pápai helyzetről bővebben itt

Extrém helyzet: Lánctalpasok várakoznak Várpalotán, a várost lezárta a rendőrség Részletek itt

Ajak és környéke időjárásról, elzárt településeiről ide kattintva olvashat

Füredi programváltozás a rossz idő miatt

Az almádi ünnepség is elmarad

Zircen megnyitották a művelődési házat

Viharos erejű széllökések Tapolcán

Kenesén a sportcsarnokban szállásolták el a bajba jutottakat

Nagyvázsony - Nem kellene megadni magunkat a rossz időnek

Ételosztás több helyszínen Várpalotán

Együtt látogatott el több helyszínre, s vitt meleg teát és ételt pénteken délelőtt a Várpalotán rekedteknek Talabér Márta polgármester és dr. Ferencz Kornél, a várpalotai járási hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke. Mintegy 120 embert helyeztek el a Faller Jenő Szakképző Iskola Kollégiumában, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ jóvoltából az alakulat Átvonuló Nőtlen Szállóján. Egy felsővezeték meghibásodása miatt közel 60 ember vesztegelt órákon át a várpalotai vasútállomáson, nekik is vittek ételt és italt (13 óra után már mindkét irányban elindultak a vonatok a településről).  Az önkormányzat mellett magánszemélyek és civil szervezetek is segítettek, a Rákóczi Telepi Baráti Kör például gyűjtést szervezett és biztosított ételt a kollégiumban lévő embereknek.

Talabér Márta polgármester kiemelte, a Jó Szerencsét Művelődési Központban irányítják a városban és környékén elakadt emberek elhelyezését, ott várnak mindenkit. Várpalota belvárosában egyébként havasak, de jól járhatóak az utak és a járdák, köszönhetően a közüzemi kft. munkatársainak. A külterületnek számító Baglyas-hegyen azonban méteres hótorlaszok nehezítik a közlekedést, a nap folyamán azonban ide is eljutnak majd a hókotrók.

 

11:43
Az MH Bakony Harckiképző Központ hajmáskéri kiképző központjából már elindult az a két lánctalpas eszköz, amelyeket Veszprém megyében mentési célból bevet a honvédség. Az eszközök jelenleg Várpalotán várják a bevetési parancsot – közölte honlapunkkal Szausev Xénia, az alakulat kommunikációs főelőadója.

 

Sem az alsóvárosi temetőben, sem pedig Inotán nem tartják meg a megemlékezést, s az extrém időjárás miatt a Jó Szerencsét Művelődési Központba költöztetett központi városi rendezvény is elmarad, tudtuk meg Talabér Márta polgármestertől.

Fotó: Pintér László

A helyiektől inkább azt kérik, hogy lehetőség szerint segítsenek a városban rekedt társaikon. A Faller Jenő Szakképző Iskola kollégiumában is szállásoltak el embereket, a Helyi Védelmi Bizottság a művelődési központba várta a bajba jutottakat, az MH Bakony Harckiképző Központ pedig az alakulat várpalotai, Átvonuló Nőtlen Szállóján biztosított éjszakai szállást azoknak, akik a rendkívüli időjárás miatt a településen ragadtak.

Fotó: Pintér László 

Szausev Xénia, az MH BHK kommunikációs főelőadója kérdésünkre elmondta, a szálló összesen 70 fő számára tud ellátást biztosítani. A jelentkezőket honvédségi járművekkel szállították az épületbe. Az alakulat katonái speciális járműveikkel egész éjjel úton voltak, s Hajmáskértől Enyingig, illetve Lepsényig mentették a hó fogságában ragadt embereket. /Szabó Péter Dániel/

Pétfürdőn is elmarad a mára tervezett március 15-i ünnepség, míg Öskün a tervek szerint csak elhalasztják, s vasárnap 11 órakor tartják a forradalmi megemlékezést, tájékoztatta lapunkat Gyapay Zoltán, Öskü polgármestere. Információnk szerint Berhidán is több ember a település határában található benzinkúton éjszakázott, mert nem tudtak útnak indulni az erős havazás és a viharos szél okozta hóátfúvások miatt. /Szabó Péter Dániel/ 

Erdélyi színészek ragadtak Várpalotán 

Egy olaszországi fesztiválra tart az erdélyi Osonó Színházműhely, akik a hosszú út miatt Várpalotán álltak meg pihenni, s kértek szállást. Az eredeti tervek szerint „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” címmel tartottak volna ingyenes előadást csütörtök este a Jó Szerencsét Művelődési Központban. Az extrém időjárás miatt azonban az épület központi melegedővé és szállássá lépett elő, így az színielőadás helyett rendhagyó módon körjátékokkal, humoros jelentekkel szórakoztatták a Várpalotán ragadt gyermekeket és szüleiket, mondta el a Naplónak Talabér Márta. Várpalota polgármesterétől megtudtuk azt is, hogy a nagybeteg palotai kisfiú, a gyilkos kórral hősiesen küzdő Szalkai Huba édesapja, Szalkai Károly is önkéntesként, saját terepjárójával segíti a mentési munkálatokat a településen. /Szabó Péter Dániel/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!