Várpalota

2016.06.09. 20:49

Felkészültek a csatára - A diadal napja a Thury-várban

Várpalota – Minden készen áll a Thury-várban a pénteken startoló ingyenes történelmi várjátékra, a Diadal napjára.

Szabó Péter Dániel

A 2016-os esztendő kiemelkedő eseménye a településen a Thury Györgynek és hős katonáinak emléket állító háromnapos rendezvény. Idén épp 450 éve annak, hogy a hős kapitány ötszáz vitézével megvédte a palotai várat a sokszoros túlerőben lévő török sereggel szemben.

Éppen ezért Thury-emlékévet hirdetett idén a várpalotai önkormányzat, szinte tucatnyi program kapcsolódik a várvédők diadalához.

A csúcspont természetesen a péntektől vasárnapig tartó várjáték, ahol csaknem 200 hagyományőrző részvételével idézik majd meg Thury korát a várban és környékén. A legizgalmasabbnak a szombat esti várostrom ígérkezik, ahol egymásnak feszül majd a magyar és török sereg. Az érdeklődő közönség a vár előtt mobil lelátókról figyelheti a látványos küzdelmet.

Az ingyenesen látogatható történelmi várjáték kapcsán útlezárásra is kell számítani a belvárosban. Június 10-én 9 órától egészen június 12-én 20 óráig lezárják az autóforgalom elől a Szent István utca vár előtti szakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!