Várpalota

2014.03.28. 11:37

Fókuszban az alaptörvény

Várpalota - Az alaptörvény, az alkotmányosság és a közjog került középpontba azon az előadáson, amelyet a Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület szervezett a közelmúltban a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) és a szervezet várpalotai csoportja által meghirdetett programra sokan kíváncsiak voltak, az érdeklődők szinte teljesen megtöltötték az előadásnak otthont adó vár Thury-termét. A megjelenteket előbb Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő szuggesztív előadásában hallgathatták meg a megjelentek az alaptörvényben olvasható nemzeti hitvallást. Ezt követően Tordáné dr. Petneházy Judit, az MPEE alelnöke vázolta fel a közel 20 éve létrejött, s igen aktív egyesület működését, feladatkörét.


Fotó: Szabó Péter Dániel

A Katona Csaba alpolgármester által levezetett rendezvényen Juhász Imre alkotmánybíró beszélt az alaptörvényről, alkotmányosságról, s közjogi berendezkedésünk aktuális kérdéseiről.

_ Az alkotmány, vagy ahogy most nevezzük, az alaptörvény, már megszületése előtt nagyon sok támadást kapott. Már 1989-ben nyilvánvaló volt, hogy olyan változtatást kell véghez vinni az  1949-ben kialakított alkotmányon, hogy a az a jogállami keretek között is betöltse szerepét. A módosított szövegbe beletették azonban azt is, hogy ez egy ideiglenes alkotmány. Egy súlyos történelmi örökséggel terhelt, toldozott-foldozott alkotmányt épp ezért nem is lehetett véglegesnek tekinteni _ mondta el az alkotmánybíró, aki hozzátette 2010-ben már időszerű volt, s ezt az országgyűlésben létrejött kétharmados többség is lehetővé tette, hogy egy korszerű, új szerepet betöltö alkotmány szülessen.  Juhász Imre ezt követően beszélt a nemzeti hitvallásról, az alaptörvény szerkezetéről, s az alkotmánybíróság munkájáról és felelősségéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!