Várpalota

2016.09.26. 19:05

Szent Mihály-napi forgatag népi játszótérrel, előadásokkal

Várpalota - A több- éves hagyományokkal rendelkező Szent Mihály- napi forgatagot az inotai Búcsú téren rendezte meg a Thury-vár Non- profit Kft. vezetése alatt álló faluház.

Balla Emőke

Inotán ötödik éve szervezték meg a Szent Mihály-forgatagot, hogy felelevenítsék az e naphoz fűződő hagyományokat, népszokásokat. Őszi évnegyedelő nap Mihály napja, egész Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, ekkor lépnek szolgálatba az új pásztorok. Bérfizető, pásztorfogadó napnak is tartották Mihály napját. Kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta.

Mihály-napkor ma is szokás búcsúkat, vásárokat, rendezvényeket tartani.

Este élőzenés táncház és tábortűz zárta a programot   Fotó: Pintér László

Az inotai Szent Mihály-napi forgatagban szombaton egész nap népi játszótér várta a legkisebbeket, hordóhúzással, kosaras hintával, célba dobással, tekebábukkal. Dél-után néptánc- és népdalműsort láthatott a közönség: fellépett a tési Árvalányhaj Néptánccsoport, Simonné Harangi Brigitta és Lippert Ferenc vezetésével, valamint a Bakony Virágai Tési Népdalkör, Gergelyfi Vilma irányításával.

A gyerekeket gólyalábasok, hórihorgas óriásbábosok szórakoztatták, és valameny-nyien élvezték a Ramazuri Bábszínjátszóház Itt a király, hol a király című bábjátékát. Mindkét produkció interaktív volt, bevonta a gyerekeket a játékba. Az idei szüreti felvonulás elmaradt, de három vállalkozó kedvű hölgy lovasbemutatót tartott. A Mézengúzok gyermekzenekar koncertje után este élőzenés táncház és tábortűz zárta a programot. A gyerekeket Lippert Ferenc hívogatta a táncházba, a felnőttek moldvai táncokat tanulhattak Stéber Zsolt irányításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!