Várpalota

2015.05.15. 10:30

''Ha kell, élőláncot alkotva állítjuk meg a veszélyes hulladékot szállító teherautókat''

Az inotai hulladéklerakó előtt a szemerkélő esőben demonstrálnak helyiek az azbeszt tartalmú hulladék szállítása ellen. A kilenc tüntető egy No azbeszt feliratú, az egyik autóra erősített tábla előtt, porfogó maszkban tiltakozik.

Szabó Péter Dániel

– Nem elsősorban pártkezdeményezésről van szó, hiszen a csütörtöki fórumon is elmondtam: párthovatartozástól függetlenül várunk mindenkit, hogy demonstráljon velünk. Elfogadhatatlan, hogy sem a lakosságot, sem pedig a képviselő-testületet nem tájékoztatták az eljárásról, a helyieket pedig meg sem kérdezték, s a fejük felett döntöttek egy ilyen horderejű kérdésben. Ugyan Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ígéretet tette arra a fórumon, hogy megpróbálja leállítani az azbeszt tartalmú hulladék beszállítását, ám azt nem mondta el, hogy ennek mennyi az átfutási ideje. Bízom benne, hogy elérjük célunkat, s nem növekszik tovább a várpalotai környezeti terhelés. Ha szükség van rá, élőláncot alkotva akadályozzuk meg a demonstráció résztvevőivel, hogy az azbeszt tartalmú hulladékot szállító teherautók behajtsanak a hulladéklerakó területére – mondta el Galambos István önkormányzati képviselő (Jobbik), a tüntetés szervezője.

A demonstráció résztvevői az inotai hulladéklerakó előtt
Fotó: Szabó Péter Dániel

No azbeszt – hirdeti a tábla. Alatta Galambos István és Bite Zoltán

12.45

Galambos István a Naplóval közölte, a lerakót üzemeltető cég a rendőrség segítségét kérte az azbeszt tartalmú hulladékot szállító teherautók folyamatos haladásának biztosítása érdekében. A Várpalotai Rendőrkapitányság járőrei a helyszínen tájékoztatták a tüntetőket, hogy a tehergépjárművek behajtásának megakadályozása szabálysértésnek minősül. A demonstrálók ezért lehúzódtak az útról, ám hangos bekiabálásokkal adtak hangot nemtetszésüknek.

Galambos István lapunknak elmondta, hétfőtől bejelentett formában folytatják a demonstrációt a deponálónál.

 

Előzmények:

Várpalotai azbeszt-ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Keresik a megoldást az azbeszt ügyre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!