Várpalota

2012.02.21. 07:20

Hagyományőrzés és közös tánc

Öskü - Kulturális programmal egybekötött hagyományőrző délutánt szervezett a közelmúltban a művelődési házban a község önkormányzata.

Szabó Péter Dániel

Az első írásos említésének 930 éves jubileumát ünneplő település rendezvényén Czefernekné Tenk Bernadett, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke tartalmas előadásban beszélt a hagyományőrzés fontosságáról, majd Papp Dávid Péter, a Tasner iskola diákja mondott népmesét, míg a helyi Forrás Népdalkör és Citeraegyüttes dalcsokorral kedveskedett a megjelenteknek.
 
Közben kézműves-bemutatókon is részt vehettek az ösküiek. Lószőr ékszerek, kiszebábok és télűző álarcok készítésére éppúgy volt lehetőség, mint kötélverésre és bőrözésre. Tartottak kukoricamorzsoló vetélkedőt, a legnagyobb sikert azonban a fánksütő és az azt követő fánkevő verseny aratta.  Bemutatkozott a gyermek néptánccsoport és falvédő-kiállítás is nyílt a művelődési házban. A hagyományőrző délután zárásaként az udvaron rakott télűző tábortűz körül táncházat rendeztek Dékmárné F. Zsuzsanna és Kreutz Károly vezetésével, s persze elégették a közösen elkészített télboszorkákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!