Várpalota

2011.10.21. 06:33

Helytörténeti vetélkedő

Várpalota - Általános iskolásoknak meghirdetett helytörténeti vetélkedővel idézte fel Várpalota elmúlt 60 esztendejét a Városszépítő- és védő Egyesület.

Szabó Péter Dániel

A nagy hagyományú civil szervezet évek óta megrendezi már az helyi iskolák felső tagozatos diákjainak kiírt lokálpatrióta versengését, ám idén tavasz helyett a Várpalota várossá nyilvánításának 60. évfordulójára szervezett programsorozatba bekapcsolódva tesztelték a diákok felkészültségét.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban csütörtökön délután a zsűriben is helyet kapó Talabér Márta polgármester, valamint Petrovics László egyesületi elnök köszöntőjét követően a megjelent hat iskolai csapat tagjai számot adhattak tudásukról, az épített környezetről éppúgy kaptak feladatokat, mint a jeles palotai történésekről.

Szintén a jubileumi programsorozat részeként a Thuri-várban Ipar, város, társadalom címmel rendezett konferenciát a Veszprém Megyei Levéltár és a település önkormányzata. A tanácskozáson a szocialista iparvárosok társadalmi és gazdasági vonatkozásairól hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők budapesti, tatabányai, dunaújvárosi, székesfehérvári, veszprémi szakemberek tolmácsolásában. A házigazda palotaiakat Budai László könyvtárvezető képviselte, aki Múlttá dermedt fotók Várpalotáról címmel tartott előadást, felvonultatva az intézmény helytörténeti részlegében őrzött, kordokumentumnak is beillő fotográfiákat.

Közben az ifjúsági házban 60 évnyi fiatalság, bolondság címmel arcképekből nyílt érdekes fotótárlat, s az intézmény adott otthont csütörtökön az Országos Szakmai Ifjúsági Találkozónak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!