örökségünk

2018.01.18. 19:57

Jubileumot ünnepeltek a bányászhagyományok ápolói

Megalakulásának jubileumát ünnepelte nemrég a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület Várpalotán, a jeles alkalomra Örökségünk címmel a civil szervezet történetét bemutató könyv is megjelent Petrovics László tollából.

Szabó Péter Dániel

A jubileumi közgyűlésen Huszár József, a civil szervezet alapító elnöke is felidézte az elmúlt két évtized történéseit Fotó: Szabó Péter Dániel

A Jó Szerencsét Művelődési Központ emeleti termében nagy érdeklődés, tömött széksorok előtt köszöntötte saját versével a jubiláló egyesületet id. Böjte Márton, míg muzsikaszóval Kutenicsné Izer Viktória és a várpalotai zeneiskola növendékei, tanárai.

A jubileumi közgyűlésen Huszár József, a civil szervezet alapító elnöke is felidézte az elmúlt két évtized történéseit Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Huszár József alapító elnök köszöntötte a megjelenteket, s felidézte a kezdeti éveket, majd Buzási István jelenlegi elnök elevenítette fel a megalakulás körülményeit, és fontos momentumokat villantott fel az elmúlt két évtizedből. Az egyesület vezetője szót ejtett Szent Borbáláról, a bányászok és tüzérek védőszentjéről is, ahogy a várpalotai bányászat múltja és a bányász hagyományőrzés fontossága is szóba került a közgyűlésen.

Ezt követően a Petrovics László alelnök által jegyzett, a két évtized fontos történéseit, eredményeit összefoglaló, Örökségünk címmel megjelent kötet bemutatójára került sor. Elsőként Éltető Erzsébet és a Krúdy Gyula Kreatív Írókör tagjai olvastak fel szemelvényeket a kötetből, amelyet Szente Tünde szociológus, újságíró mutatott be és ajánlott a megjelenteknek. Előadásában a helytörténetírás kiemelt fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy az Örökségünk című 208 oldalas könyv olyan kordokumentum, amelyet az utódok és a helytörténeti kutatók emlékezete is megőriz majd, s minden bizonnyal forrásmunkaként is szolgálhat a későbbiekben különböző kutatásokhoz. A megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő várpalotai egyesület és a Bányász Nyugdíjas Klub gondozásában megjelent kötetből megtudhatjuk, miként működik egy kisvárosi körülmények közepette tevékenykedő civil szervezet, s a bányászhagyományok ápolása. A kötetben visszaemlékezések, interjúk is színesítik a leírtakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!