Várpalota

2015.02.11. 17:39

Kérdőívvel mérik fel a diákok droghasználatát

Várpalota – Prevenciós céllal a város összes oktatási intézményében a droghasználattal kapcsolatos kérdőívet töltenek ki a diákok a tavasz folyamán, hangzott el a várpalotai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szerdai ülésén.

Szabó Péter Dániel

A tavaly december óta működő szakmai konzultációs munkacsoport alapvető célja, hogy összehangolja a drogprobléma visszaszorításban szerepet játszó négy alappillér – a közösség és együttműködés, a megelőzés, a gyógyítás és rehabilitáció, valamint a kínálatcsökkentés – intézményeinek munkáját. A szerveződésben a település iskoláinak képviselői és az iskolaorvosok mellett a Várpalotai Rendőrkapitányság, a Térségi Népjóléti Gondozási Központ, a Magyar Vöröskereszt megelőzéssel foglalkozó szakembere, valamint az önkormányzat ezen a területen dolgozó köztisztviselői is helyet kaptak.

Szerdai ülésükön a várpalotai polgármesteri hivatalban dr. Szalai Marianna, a KEF elnöke elmondta, a városi szintű kérdőívben a droghasználat mellett felmérnék a diákok egészségügyi állapotát és szociális környezetét is. A három korcsoportnak (alsó és felső tagozatosok, illetve középiskolások) tervezett teszt anonim lesz, csak iskolák alapján összesítik majd az eredményeket, ami alapján a szakmai szervezetekkel egyeztetve cselekvési tervet készítenek, s prevenciós programokat szerveznek. A munkacsoport tagjaitól a következő, április ülésre várnak konkrét javaslatokat a kérdésköröket illetően.

Csányi Zoltán alezredes, várpalotai rendőrkapitány a rendőrség új drogprevenciós programjáról beszélt. Mellette Bartók Judit rendőr százados
Fotó: Szabó Péter Dániel

A KEF ülésen Csányi Zoltán alezredes, várpalotai rendőrkapitány beszámolt a rendőrség drogprevenciós munkájáról is. Elmondta,  február végétől új, saját programot indítanak két helyi intézményben, a Faller Jenő Szakképző Iskolában, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolában.

– A szakterületér felelős rendőrök pártfogó felügyelőkkel, a drogambulancia szakembereivel és a családsegítő szolgálat munkatársaival dolgoznak együtt a programban. Egy-egy osztályban a tervek szerint négy-öt tanórát töltenek el, amelyek során a diákok részletes tájékoztatást kapnak a droghasználat bűnügyi hátteréről, egészségügyi kockázatairól, a függőség veszélyeiről, a kábítószerek negatív hatásairól, valamint a kapcsolódó büntetési tételekről is – mondta el Csányi Zoltán rendőrkapitány, majd hozzátette, a jövőben több palotai iskolában is szeretnék elindítani a prevenciós programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!