Várpalota

2016.01.22. 17:07

Kultúra napi gyorsvonat Koncz Gáborral

Várpalota – Karakterek és hangulatok sokaságát kötötte csokorba Gyorsvonat című pódiumestjén Koncz Gábor színművész, aki a magyar kultúra napja alkalmából lépett színpadra a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Noha előadása nyitányaként a jó hangulatot megalapozva hajlott korára panaszkodott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, ám 77 esztendő ide vagy oda, Koncz Gábor még ma is éppoly megigéző tud lenni, mint pályája derekán. Láthatta és hallhatta ezt a vár rendezvénytermét megtöltő közönség a pódiumest címét is adó Buzatti-novellát hallgatva, de a klasszikus művek, például a Walesi bárdok is szépen szóltak az est második felében egy csalódott bokszolót megszemélyesítő Koncz tolmácsolásában.

Az ünnepség keretében a hagyományoknak megfelelően kitüntetéseket is átadott Talabér Márta polgármester, aki köszöntőjében a várpalotai kulturális élet sokszínűségét méltatta és a Thury-emlékév programjaira hívta fel a megjelentek figyelmét. Az önkormányzat Szelestey László-nívódíját idén Vámos Sándor, a Thuri gimnázium volt pedagógusa, karikaturista és médiaművész kapta, Kékesi Annamária, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola szintetizátortanára, Sándorné Vámosi Gizella, a Dúdoló Tagóvoda óvodapedagógusa és Kiss Andrásné, a Bán Aladár iskola tanára pedig elismerő oklevelet vehetett át a polgármestertől.

A kultúra napjához kapcsolódva Németh Lívia mandalafestő színvonalas alkotásaiból nyílt kiállítás a vár rendezvénytermében. Pappné Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében a mandalákat a teljesség, a lélek, az egység spirituális megjelenítőjének nevezte, míg az alkotó a magyar mandalákról, a szakrális motívumokról beszélt rögtönzött tárlatvezetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!