Várpalota

2017.03.22. 19:20

Mesélős játszóház Jaóval, a kaméleonnal

Várpalota - Japán mesemondó módszerrel tartottak rendhagyó könyves játszóházat a közelmúltban a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

- Első alkalommal szerveztünk papírszínház-technikával mesélős játszóházat, ahol Jaóval, a kaméleonnal ismerkedhettek meg a kicsik, majd el is készíthették saját mesefigurájukat. A papírszínház majdnem olyan, mint a diavetítés, csak nem elektromosan, hanem kézzel működik. Egy mese körülbelül 15-20 képből áll. A lényege, hogy egy szóban előadott történetet az előadó papírlapokra festett képek segítségével tesz szemléletesebbé - tudtuk meg a György Judit könyvtárostól, a mese felolvasójától.

Kétségtelen, hogy ezzel a képi megjelenítéssel könnyebb volt a hallgatóság figyelmét lekötni és fenntartani, így a kaméleonról szóló mese nagyon népszerű volt a megjelent gyermekek és szüleik körében.

György Judit könyvtáros (jobbra) olvasta fel a mesét Jaóról
Fotó: Szabó Péter Dániel

A mese felolvasását követően aztán minden kisgyermek elkészíthette saját kaméleonját. Sokan meg sem álltak addig, ameddig testvéreiknek, szüleiknek is nem alkottak egy-egy színes állatkát. Rengetek kelléket használtak fel, voltak, aki mozgó szemekkel, csillogó flitterekkel, szépen festett gombbal dekorálták kreációjukat.

A könyvtárban megtudtuk, a jövőben szeretnék rendszeresen megrendezni a programot. Áprilisban Dániel András, a kuflikmesék írója lesz a könyvesház vendége, akinek a műveire újfent ezzel a módszerrel szeretnék ráhangolni a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!