Várpalota

2015.07.03. 13:02

Pitypang szörp és hagymalekvár az értéktár napon

Várpalota – Bodzás eperlekvárt, medvehagyma pesztót, pitypang szörpöt és levendula ecetet is kóstolhattak a vendégek a Thury-várban rendezett értéktár napon.

Szabó Péter Dániel

A felsoroltak mellett házi meggylevet, fenyőrügy szörpöt, hagymalekvárt, valamint szedres feketeribizli lekvárt is kínáltak kóstolásra a várpalota Molnár Mária Szociális Szövetkezet munkatársai a várban, ahol a várpalotai járás értékeire szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők.

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Várpalota az elsők között csatlakozott az értéktár mozgalomhoz, s az elmúlt közel két évben több sikeres rendezvény is bizonyította: rengeteg értékkel bír a település. Az eredmények arra sarkallnak minket, hogy a jövőben a város és térsége kincseit bemutató napot is szervezzünk Várpalotán – mondta el köszöntőjében Talabér Márta várpalotai polgármester.

A megyei értéktár bizottság Vörösmarty Éva elnök foglalta össze a mozgalom helyzetét. Elmondta, Várpalotáról a Thury-vár XIV. századi falfreskói és a bakonyi cifraszűr került be eddig a megyei értéktárba, de további javaslatokat is szívesen várnak a jövőben. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési intézet megyei irodájának vezetője hozzátette, az országban Veszprém megyében alakult a legtöbb helyi értéktár bizottság, összesen 51 település csatlakozott a programhoz. Galambos Szilvia, a várpalotai értéktár bizottság elnöke elmondta, 2013 óta  16 helyi értéket vettek leltárba a városban. A program zárásaként a Thury-vár történetét feldolgozó Palota évszázadai című animációs kisfilmet tekinthették meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!