Várpalota

2014.01.02. 14:15

Sportrelikviák és dokumentumok

Várpalota - Sportrelikviákat és régi dokumentumokat is láthatott a közönség a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör (VOBK) napokban nyílt kiállításán a művelődési központban.

Szabó Péter Dániel

Elsőként Poór Gyula, a VOBK elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Győr Bélát, a Magyar Olimpiai Akadémia elnökségi tagját, valamint Jákli Tivadar önkormányzati képviselőt. Elmondta, a kilenc esztendővel ezelőtt alakult szervezetnél immár hagyomány, hogy minden év decemberében kiállítást rendeznek a tagok által összegyűjtött relikviákból a Jó Szerencsét Művelődési Központban, minden alkalommal egy-egy olimpiát és olimpiai bajnokot állítva a középpontba.

-Az idei évben ismét vívókat vettünk górcső alá, a 130 évvel ezelőtt született, egyaránt két-két aranyérmet szerző Gerde Oszkárt és Werkner Lajost. Az 1908-as és 1912-es kardvívó olimpiai csapat tagjaiként szerepeltek sikerrel, tiszteletükre ezúttal is emlékbélyegző és emlékív is készült - tette hozzá a filatelistaként országszerte elismert Miklós László, a VOBK titkára.

Emellett a tárlaton a 6:3-as és a 7:1-es magyar-angol futballmeccsek emlékeit, az idén 125 éves MTK történetéből származó dokumentumokat is láthatott az érdeklődő közönség, de a honvéd olimpikonokról készült összeállítás, Szabó Béla kézilabda relikviái, Sztanke József erőemelő bajnok vb- és eb-érmei és kupái, valamint Csendes Géza sport témájú kiállított kulcstartói is. Elismeréssel szólt a tárlatról Győr Béla is, aki elmondta, mindig örömmel érkezik Várpalotára, ahol szívügye a lokálpatrióta helyieknek a sport.

Einreninhof Attila és Lábas István nézi Csendes Géza sport és olimpiai kulcstartóit. Idén ismét vívókat vettek górcső alá Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!