ritmusérzék és vállalkozó kedv

2018.02.06. 08:00

Táncházsorozatot szervez a Cserregő Néptáncegyüttes

Moldvai táncházba várta a kicsiket és nagyokat, egyedülállókat és családokat a Cserregő Néptáncegyüttes a közelmúltban a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

A gyermekek Forgács Zsuzsanna táncoktató iránymutatása mellett ismerkedtek a mozgásformákkal Fotó: Szabó Péter Dániel

Közel 1,8 millió forintos támogatást nyert el a közelmúltban népi viseletek beszerzésére és táncházak szervezésére a Cserregő Néptáncegyüttes. Az összegből a várpalotai művészeti csoport öt alkalomból álló táncházsorozatot szervez, ennek első alkalmát tartották meg január végén a művelődési központ emeleti termében.

A gyermekek Forgács Zsuzsanna táncoktató iránymutatása mellett ismerkedtek a mozgásformákkal Fotó: Szabó Péter Dániel

- A célunk az, hogy mindenkit, aki szeret táncolni, fiatalokat és időseket egyaránt meginvitáljuk havonta egyszer egy közös táncra. Az alkalmakon a résztvevők kikapcsolódhatnak, jól érezhetik magukat, ugyanakkor tanulhatnak is a népszokásokról, a magyar népzenéről – mondta el kérdésünkre a helyszínen a szervező Cserregő Néptáncegyüttes képviseletében Forgács Zsuzsanna, aki a gyermekek táncházát vezette.

A legkisebbek foglalkozásával kezdődött a legutóbbi táncház, ahol különböző népi játékok segítségével sajátíthatták el a gyermekek a különböző táncokhoz szükséges alapmozdulatokat. A talpalávalót, csakúgy mint a felnőttek táncházában, a HB zenekar szolgáltatta. Az első alkalomra a szervezők a moldvai táncokat választották. A körtáncok egyszerű lépéskombinációkból állnak, bárki hamar elsajátíthatja azokat.

- Amíg a gyermekek könnyen megnyerhetőek, addig a felnőtteket elég nehéz rávenni arra, hogy felálljanak és táncoljanak. De ha sikerül, hamar felszabadulnak, s jól érzik magukat. Csak egy kis ritmusérzékre és vállalkozó kedvre van szükség. Szerencsére a magyar népi kultúra páratlanul gazdag, így bőven volt miből válogatnunk – tette hozzá a felnőtt táncházat vezető Stéber Zsolt, akitől megtudtuk, a részvétel nemcsak most, hanem a további alkalmakon is ingyenes, bárkit szívesen látnak, aki szeretne jobban megismerkedni a néptánccal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!