Várpalota

2017.01.23. 11:39

Tartást ad a kulturális örökség

Pápai Erika Jászai Mari-díjas színésznő adott ünnepi műsort a magyar kultúra napján a Thury-várban, ahol tehetséges várpalotai alkotó, Kühl Júlia festményeiből is kiállítás nyílt.

Szabó Péter Dániel

A városi ünnepségen elsőként Campanari-Talabér Márta polgármester gyújtott meg egy gyertyát, majd a rendezvénytermet megtöltő érdeklődők egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg az olaszországi busztragédia áldozatairól. – Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, s van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa és a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is – mondta el Campanari-Talabér Márta polgármester.

Pápai Erika színművésznő „Hangok és szavak” címmel adott zenés műsort Várpalotán

Az ünnepi rendezvény keretében nyílt meg Kühl Júlia „Etűdök” című festménykiállítása, amelyet Mészáros Imréné művésztanár ajánlott a megjelentek figyelmébe. – Juli elérkezett alkotói létének kereső, kitaláló szakaszába, s ez – mivel kreatív ember – addig fog tartani, amíg él benne az alkotói vágy. A falakon lévő képekben azt szeretem, hogy a két csendéletet kivéve megvan a maguk titka. Arra biztatok mindenkit, hogy keresse, s fejtse meg ezeket a titkokat, így lehet ő is a festő alkotótársa – hangsúlyozta Mészáros Imréné.

A kiállítás megnyitóján Kühl Júlia unokatestvérei zenéltek, a gitáron játszó Vörös Milán, valamint a Hősök zenekar élő formációjából ismert énekesnő, Vörös Janka adott emlékezetes műsort.

A tehetséges ifjú alkotó, Kühl Júlia festményeiből nyílt kiállítás a Thury-várban

A várpalotai hagyományoknak megfelelően a magyar kultúra napjához kapcsolódva adtak át elismeréseket a város kulturális életében aktív és példamutató szerepet vállaló helyieknek. A legrangosabb kitüntetést, a Szelestey László-nívódíjat Szűcsné Galambos Ildikó és családja vehette át a polgármestertől. A magyar népi hagyományok ápolásáért és Várpalota zenei életében való aktív részvételéért elismerő oklevelet kapott Tamás-Magyar Judit, a Rákóczi Telepi Tagiskola pedagógusa, valamint a zeneművészet területén nyújtott példaértékű tevékenységéért Nagy Ildikó, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola pedagógusa. A Szivárvány Tagóvoda és Bölcsőde kulturális programjainak szervezésért Novák Ildikó óvodapedagógus önzetlen munkáját ismerték el oklevéllel.

Az ünnepség második felében Pápai Erika „Hangok és szavak" című, zenei betétekkel fűszerezett prózai műsorát láthatta a közönség, amelynek során a Jászai Mari-díjas színművésznő több évtizedet átölelő gazdag pályafutásának legjobb pillanatit idézte fel a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!