Várpalota

2014.11.10. 12:19

Téli huszárportya a hősök tiszteletére

Várpalota – Újabb nagy útra készül Csepin Péter hagyományőrző és a Bakonyi Poroszkálók csapata. Ezúttal a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonáival kiegészülve a lengyelországi Limanovába lovagolnak el.

Szabó Péter Dániel

A lengyel település mellett a magyar hadtörténet egyik legdicsőségesebb tettét hajtották végre ugyanis a magyar huszárok a 100 évvel ezelőtti nagy háborúban. Muhr Ottmár huszárparancsnok vezetésével kézi tusában megfutamították az uzsoki hágón keresztül betörő oroszokat, megvédve így a közeli Krakkót, mondta el lapunknak Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók vezetője, akinek Várpalota melletti tanyáján hétfőn kezdődött a felkészülés a november 28-án kezdődő portyára, ami ezúttal is Várpalota központjából, a Thury-vártól indul majd el ünnepélyes keretek között.

Varga László patkolókovács munkában a Csepin-tanyán (Fotók: A szerző)

– A vitézi hagyományok őrzőiként mindenképp szeretünk volna megemlékezni a 100 esztendővel ezelőtt a hazáért életüket áldozó hős huszárokról, a kezdeményezést a Honvédelmi Minisztérium is támogatta, a körülbelül 600 kilométeres úton Ádám Barnabás ezredes és a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái is ott lesznek velünk – tette hozzá a hagyományőrző, aki az elmúlt két évtizedben közel 50 ezer kilométert tett már meg lóháton.

Körmendi Béla és Csepin Péter figyeli Varga László patkolókovács munkáját

Járt Gibraltárban, Szicíliában, lovagolt az ezeréves határok mentén, lóháton tért haza Kazahsztánból, legutóbb pedig, két évvel ezelőtt az északi portya névre keresztelt útja során egész Skandináviát bejárta. A több ezer kilométeres, hónapokon át tartó nomád utazásokhoz képest könnyűnek tűnhet a mostani túra, ám Csepin Péter szerint érheti őket meglepetés. – November végén indulunk, s a tervek szerint december 14-e előtt érünk majd Limanovába. Nem az út hosszúsága, sokkal inkább a télies időjárás okozhat ezúttal nehézséget, de felkészültünk a problémákra – mondta el Csepin Péter, akinek lovait hétfőn délelőtt Varga László patkolókovács látta el a méretre készült patkókkal.

Csepin Péter a Tomaj névre hallgató arab telivérrel, amelynek hátán lovagol majd el Limanovába. Balra Körmendi Béla, aki szintén részt vesz a túrán

Nem véletlen kell egyébként december közepére Lengyelországba érniük a magyar hagyományőrzőknek, hiszen a tervek szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter a lengyel védelmi tárca vezetőjével közösen avatja majd fel a magyar huszárok dicsőségét is hirdető, felújított limanovai emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!