Várpalota

2012.03.20. 09:35

Történelmi tanulságok mentén

Várpalota - A város és a kistérség önkormányzataival, szakmai szervezeteivel ünnepelte március 15-ét az MH Bakony Harckiképző Központ Állománya (MH BHK).

Szabó Péter Dániel

- Hazánk történelmének egyik legjelentősebb fordulópontja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc  - hangsúlyozta ünnepi beszédében Vokla János alezredes, az MH BHK megbízott parancsnoka a Kossuth laktanya étkezdéjében megrendezett ünnepi állománygyűlésen, amelyre többek között Talabér Márta várpalotai polgármester, országgyűlési képviselő és Máténé dr. Ignácz Anita jegyző is ellátogatott.


 
- A modern Európa megszületésének kora volt ez az időszak. Olyan kor, amelyben szerte a kontinensen tapasztalhatóak voltak a bomlás jelei, 1848 első hónapjaiban sorra gyúltak ki a forradalom tüzei az öreg kontinens nagyvárosaiban. Legtovább az a fáklya világított, amelynek lángja Budapesten lobbant fel március 15-én. Tisztelettel kell emlékeznünk a márciusi  ifjakra és a hazáért harcoló honvédseregre is, amelyben sokféle nemzetiségű katona küzdött vállvetve, egyetértésben - emelte ki a parancsnok, majd hozzátette, ugyan a forradalom elbukott, ám vívmányait, a jobbágyság eltörlését, a törvény előtti egyenlőséget, a közteherviselést, a sajtószabadságot már szinte lehetetlen volt visszafordítani.
 
Az ünnepi állománygyűlésen elhangzott, a hazájukért meghalni kész márciusi ifjak szövetségesek nélkül nem voltak képesek arra, hogy megvédjék a forradalmukat. Ezt a történelmi tanulságot ismerte fel az ország, amikor 1999-ben a  népakarattal  megegyezően a NATO-csatlakozás mellett tette le a voksát.

- A tagság átalakulást és folyamatos fejlődést követel meg a Magyar Honvédségtől. A haderő nemzetközi tapasztalatát jól példázza, hogy mintegy 1000 katonánk jelenleg 13 országban lát el missziós feladatot - szögezte le Vokla János, aki Hende Csaba honvédelmi minisztert idézve átgondolt takarékoskodásra szólította fel az állományt. Ezt követően a Faller Jenő Szakképző Iskola diákjai adtak színvonalas ünnepi műsort, majd elismerések átadásával zárult az állománygyűlés.
 

A szolgálati érdemjel ezüst fokozatát vehette át parancsnokától Csepely László százados, míg Novák István szakaszvezető és Várszegi István szakaszvezető a legénységi szolgálati jel első fokozatát kapták meg 15 éves szolgálatuk elismeréseként. Vadas Imre közalkalmazott harmadosztályú Honvédelemért címet kapott, Kókai Józsefné közalkalmazott 20 évnyi munkáját pedig oklevéllel ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!