Várpalota

2014.05.24. 13:39

Vadászok ünnepe a Thury-várnál

Várpalota - Ízletes vad- és halételek, látványos bemutatók, kirakodóvásár és trófeakiállítás várja az érdeklődőket szombaton a Thury-várnál a Vadászati Kultúra Napján.

Szabó Péter Dániel

A reggeli vadászfelvonulást követően még csöpörgő esőben a vár előtt felállított színpadon tartották rendezvény ünnepélyes megnyitóját. Katona Csaba alpolgármester a szervezők lelkesedését és a vadásznap kapcsán megvalósult városi összefogást emelte ki köszöntőjében, hozzátéve, hogy a hagyománynak számító programnak köszönhetően állandó trófeakiállítás is nyílt szombaton a várban. Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei elnöke a vadászok és a civil társadalom közötti kapcsolat javításának fontosságáról beszélt, dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig leszögezte: a vadászati kultúra fontos része az egyetemes magyar kultúrának.

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke előbb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét olvasta fel a megjelenteknek, majd kijelentette: vadállományunk nemzeti kincs, ezt azonban őrizni kell, s megfelelően gazdálkodni vele, ami hatalmas felelősség is egyben.

 

A megnyitót követően az időjárás is szebb arcát mutatta, így nem volt akadálya a további programoknak a Thury-várban és környékén. Vadászkutya- és solymász-bemutató, vadászkürt fesztivál és országos szarvasbőgő bajnokság is várta az érdeklődőket. A vár oldalában az íjászkodást próbálhatták ki a vállalkozó kedvűek, illetve vad- és halételek főzőversenyét tartották. Vaddisznó- és szarvaspörkölt, valamint jófajta halászlé illata szállt a levegőben. Az íncsiklandó étkekbe bárki belekóstolhatott, de az Ízek utcájában finom pálinkát és kézműves sört is megízlelhetett.

Emellett a várban a már említett trófeakiállítás mellett borversenyt rendeztek, valamint itt tartották az országos Bársony István ifjúsági prózamondó versenyt is.

A színvonalas, ezernél is több embert vonzó program szombaton kora este favágó bemutatóval, orgona- és vadászkürt koncerttel, valamint utcabállal zárul a Thury-várnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!