alvászavar

2021.01.25. 15:30

A kialvatlanság kellemetlen tüneteket okoz

A nyugodt alvás kulcsa a szervezet belső órájának pontos működése.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A rendszertelen alvás könnyen felboríthatja az ún. cirkadián ritmust, ami egy idő után alvászavarhoz vezethet – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Ha nyugtalanul telnek az éjszakái,igyekezzen mindennap ugyanabban az időpontban felkelni és lefeküdni, még a hétvégéken is!

Megnyugtató rituálé

A rendszeresség az alvás előtti cselekvésekben is fontos. Mielőtt ágyba bújna, végezzen olyan tevékenységeket, melyek megnyugtatják, ha pedig már kialakult a saját kis rituáléja, ragaszkodjon hozzá!

Sötétítsen be, vegyen egy forró fürdőt, olvasson, hallgasson megnyugtató zenét.

Amennyiben teheti, a lefekvés előtti órákban kerülje az erős fényeket és a képernyőbámulást.

Kerülni a szundit

Egy kiadós hétvégi ebéd után ugyan jó ötletnek tűnhet aludni egyet a kanapén, ám az alvászavarral küzdők sokszor egy ártatlan szunditól is végigforgolódhatják az éjszakát. Ha kialvatlan, és valahogy muszáj átvészelnie a napot, egy 20-25 perces, rövid szundikálás csodákat tehet, ám ha észreveszi, hogy éjszaka rosszabbul alszik, érdemes minden apró pihenést kiiktatnia a napjából!

Eszem, iszom, nem alszom

A koffein, a nikotin és a kiadós, nehéz ételek igazi álomgyilkosok. Ha alapból is nehezen alszik el, ezeket mindenképpen kerülje két-három órával azelőtt, hogy ágyba bújna, és ha időben vacsorázik, akkor se fogyasszon csípős, zsíros vagy cukros fogást.

A szent hálószoba

Ezt a helyiséget lehetőleg szentelje a pihenésnek és az intim együttléteknek. Távolítsa el a képernyőket és az elektromos eszközöket, és gondoskodjon arról, hogy alaposan be tudja sötétíteni a szobát.

Fárassza le magát!

Ha sehogy sem tud elaludni, menjen ki a hálóból, és keressen magának valami elfoglaltságot. Lehet ez az írás, a meditáció vagy a házimunka, a lényeg, hogy

kerülje az elektronikus eszközök és a képernyők használatát, mert ezek csak rontanak a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!