Vaszar

2016.09.29. 20:25

Lovasok, betyárok, zászlóforgatók

Vaszar - A 80-as, 90-es években kezdődött a vaszari szüreti mulatság hagyománya, aztán hosszú szünetet követően négy évvel ezelőtt újra megszervezték a programot, amelyre egyre több helybeli látogat el, sokan jelmezbe is öltöznek.

Polgár Szilárd

Mivel az elmúlt évtizedekhez képest lényegesen kevesebb ló és lovas kocsi van a faluban, a környező települések lótartói, lovasai is rendre részt vesznek a vaszari szüreti vigadalomban. Így volt ez az idei rendezvényen is, melynek forgataga szüreti felvonulással kezdődött. A lovasok, lovas kocsik mellett traktorok is haladtak a karavánban. A menetet vicces, vidám jelmezbe öltözött gyalogság kísérte hamis házaspárral, betyárokkal és a Fresco Ballo zászlóforgatóival kiegészülve.

A szüreti felvonulás a település főbb útjain haladt, majd három megállóhelyen pihentek meg a résztvevők. Itt zsíros kenyér, sütemények, pogácsa, jófajta bor, házi pálinka és üdítő várta a torkos és szomjas menetelőket. A jó hangulatot a Vaszari Asszonykórus, a Vadvirág Néptáncegyüttes és a Rezeda Néptáncegyüttes műsora tovább fokozta.

- A szüreti mulatságot elsősorban a falu lakosai szervezik, az önkormányzat pedig az anyagi támogatásról gondoskodik. Az idei évben Vaszaron nem volt falunap, ezért több forrást és energiát tudtunk a szüreti mulatságra fordítani - nyilatkozta a Naplónak Varga Péter, Vaszar polgármestere, aki maga is rendhagyó uniformist öltött a felvonulásra.

A szüreti felvonulás vidám gyalogos kíséretéhez többek között zászlóforgatók is csatlakoztak   Fotó: Polgár Szilárd

- A Somló és Környéke Borút Egyesületnek a tagjaként a somlói bor és pálinka lovagjává avattak négy éve. Az egyesület célja a somlói borvidék népszerűsítése. Vaszaron sajnos egyre kevésbé jellemző a szőlőtermesztés, mivel munka- és időigényes, pedig ennek komoly hagyományai vannak nálunk. Akkor lesz finom a bor, ha szívből és lélekből csinálja az ember. Vaszaron a boraink még javításra szorulnak. Többségében vörös szőlő van nálunk, azonban a profiktól van mit tanulnunk, és a minőségen is lehet javítani - fűzte hozzá a polgármester.

A szüreti programok délután Papatyi-Tóth Tünde operett- és mulatós dalcsokrával folytatódtak, majd a Csikvándi Dolgos Asszonyok léptek színpadra. Az esti sztárvendég Kaczor Feri volt, végül Pesti Zoltán szüreti báljával zárult a rendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!